Θαυματουργό το Botox και για την υγεία!

13/9/2013 12:48
Θαυματουργό το Botox και για την υγεία!
Το Botox, γνωστό φάρμακο για τις ρυτίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για άλλα σοβαρά προβλήματα του νευρικού συστήματος. Η παράλυση του προσωπικού νεύρου (Bell’s palsy) προέρχεται από καταστροφή αυτού του νεύρου, το οποίο ελέγχει τους μύες στην μια πλευρά του προσώπου.
 
Η χορήγηση ενέσεων Botox, προκαλεί μερική παράλυση ορισμένων μυών ή μπλοκάρει παροδικά τη δράση του νεύρου στους μύες. Μια άλλη κατάσταση στην οποία μπορεί να βοηθήσει το φάρμακο αυτό, είναι η συν-κίνηση του προσώπου, δηλαδή η χωρίς τη θέλησή του ασθενούς, κίνηση μιας ομάδας μυών, όταν ο ασθενής προσπαθεί να κινήσει μια άλλη ομάδα μυών. Για παράδειγμα, όταν ο ασθενής ανοιγοκλείνει τα μάτια του, το στόμα δημιουργεί γέλιο ή μορφασμούς.
 
Στην περίπτωση αυτή, το Botox μπορεί να βελτιώσει τη συμμετρία του προσώπου και να μειώσει τις συσπάσεις των μυών. Επίσης μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις διαταραχών της λειτουργίας του μυός που ονομάζεται μυώδες πλάτυσμα, που επεκτείνεται ανάμεσα στο κάτω και πλάγιο μέρος του λαιμού. Το Botox δεν είναι μόνιμη θεραπεία. Η δράση του φαρμάκου χάνεται μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες και οι ασθενείς πρέπει να επαναλάβουν τις ενέσεις.
 
Ο καθηγητής Dr. Matthew Kircher, ειδικός στη θεραπεία του Botox από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Loyola, δηλώνει: "Ενώ ποτέ δεν μπορούμε να κάνουμε το πρόσωπο τέλειο, έχουμε βρει ότι το Botox είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια στη υγεία των ασθενών".
 
Βεβαίως, η μακρόχρονη χρήση του Botox, δημιουργεί αδυναμία και ατροφία των μυών και για το λόγο αυτό, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη θεραπευτική αγωγή και πάντοτε υπό την επίβλεψη ειδικευμένου επιστήμονα.
 
Πηγή ygeiaonline.gr