Βραζιλία: Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS

25/2/2014 13:50
Βραζιλία: Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS

Ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο εμφανίζεται ένα νέο εμβόλιο για το AIDS, που έρχεται από τη Βραζιλία. Ερευνητές από το Σάο Πάολο αναπτύσσουν εμβόλιο που η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει, ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, ενώ καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου σε φορείς.

 

Η ομάδα των επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο δοκιμάστηκε εργαστηριακά τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους. «Αρχικά θεωρήσαμε πως η θετική επίδραση του εμβολίου θα ήταν πιο εμφανής στα ποντίκια και όχι στους πιθήκους, αλλά τελικά επαληθεύθηκε το αντίθετο», επισημαίνει ο βραζιλιάνος καθηγητής.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς, οι ουσίες που έχουν θετική επίδραση στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV.

«Αν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μολυνθούν σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή της ζωής τους από τον HIV, τότε το εμβόλιο θα μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να εμποδίσει τη μεταφορά του ιού σε άλλους», αναφέρει ο καθηγητής Κούνια Νέτο. Στους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

H ιδέα του νέου εμβολίου «HIVBr18» στηρίζεται στην ενίσχυση των λεγόμενων υποδοχέων CD4, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί σε μία λοίμωξη από τον HIV, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία προστατεύονται από την γλυκοπρωτεΐνη των υποδοχέων CD4, μειώνεται.

Μάλιστα και μετά την προσβολή από τον ιό, λένε οι ερευνητές, το εμβόλιο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων CD4 σε όλους τους ασθενείς.

Αναμένεται τώρα με αγωνία η επόμενη φάση της έρευνας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο, αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται να εστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού.

Περίπου 6.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον HIV, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από τα περίπου 34 εκατ. ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μόλις τα 10 εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική αγωγή».