Επανεμφανίστηκε ο ιός του AIDS που είχε εξαφανιστεί με την μεταμόσχευση μυελού των οστών

9/12/2013 12:23
Επανεμφανίστηκε ο ιός του AIDS που είχε εξαφανιστεί με την μεταμόσχευση μυελού των οστών

Παρά τα ελπιδοφόρα νέα της εξαφάνισης του ιού του AIDS σε δύο Αμερικανούς πολίτες, που σταμάτησαν την αντιρετροϊκή αγωγή, έπειτα από αντικαρκινική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών, απογοητευτικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, εντοπίστηκε και πάλι ο ιός HIV στον οργανισμό των δύο Αμερικανών, απογοητεύοντας τους ειδικούς που αισιοδοξούσαν για τη νέα μέθοδο καταπολέμησης της ασθένειας.

«Μέσα από αυτή την έρευνα ανακαλύψαμε ότι οι δεξαμενές του ιού είναι πολύ βαθύτερες και πιο επίμονες από όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος», δήλωσε ο Τίμοθι Χάινριχ, ερευνητής στο Νοσοκομείο Γυναικών στη Βοστώνη.

Οι δύο οροθετικοί ασθενείς υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση ως θεραπεία για το λέμφωμα του Χόντκιν, το 2008 και το 2010, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες αργότερα ο ιός να μη μπορεί να ανιχνευθεί.

Στη συνέχεια οι δύο άνδρες ακολούθησαν την αντιρετροϊκή αγωγή, ωστόσο πριν λίγους μήνες τη διέκοψαν.

Παρόλα αυτά, 12 εβδομάδες μετά τη διακοπή της αγωγής ο ιός ανιχνεύτηκε ξανά στον πρώτο ασθενή και στον δεύτερο 32 εβδομάδες μετά.

«Και οι δύο ασθενείς επανήλθαν στην αγωγή τους και είναι καλά», δήλωσε ο Χάινριχ, προσθέτοντας ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Παρά την αρχική απογοήτευση, όμως, τα στοιχεία μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για τους ερευνητές, καθώς αποκαλύπτεται ότι ο ιός μπορεί πράγματι να γίνει μη ανιχνεύσιμος στο αίμα, αλλά μπορεί να κρύβεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος επιτρέποντάς του την επιστροφή του, μόλις η αγωγή διακοπεί.

Στο μεταξύ, μόνο ένας άνθρωπος, ο λεγόμενος «ασθενής του Βερολίνου», ο Αμερικανός Τίμοθι Ρέι Μπράουν, φέρεται να έχει απαλλαγή από τον ιό εδώ και έξι χρόνια, μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δότη, καθώς υπέφερε από καρκίνο του αίματος.