Γιατροί ΠΕΔΥ: Προειδοποιούν για σοβαρά ιατρικά λάθη εξαιτίας της 8ωρης εργασίας τους

30/4/2014 10:30
Γιατροί ΠΕΔΥ: Προειδοποιούν για σοβαρά ιατρικά λάθη εξαιτίας της 8ωρης εργασίας τους

Άμεση μείωση των ωρών εργασίας τους ζητούν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ που εργάζονται πλέον στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ. Οι γιατροί με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας τονίζουν πως πουθενά στον κόσμο οι γιατροί δεν εξετάζουν στα εξωτερικά ιατρεία επί 8 ώρες ασθενείς και μάλιστα χωρίς βοηθητικό προσωπικό.

 

Συγκεκριμένα, το ιατρικό προσωπικό ζητά να επανέλθει ουσιαστικά στο προηγούμενο καθεστώς με 5,5 ώρες εργασίας δεδομένου ότι και για αυτές τις ώρες αμείβονται.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Προ μηνός και πλέον περίπου, επιβλήθηκε με εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Α. Μπέζα 8ωρη υποχρεωτική συνεχόμενη εργασία σε γιατρούς ειδικευμένους 45-67 ετών, που εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία ΠΕΔΥ, γεγονός που δεν έχει κανένα προηγούμενο εφαρμογής έως τώρα, αλλά και καμία επιστημονική λογική, ενώ αντίθετα πέραν όλων των άλλων εγκυμονεί και κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της υπερβολικής κόπωσης».
 
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ επικαλούνται μάλιστα το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών αφού επισημαίνουν ότι εργάζονται επτά ώρες και στον χρόνο αυτό «δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ  επί επτά ώρες».
 
Το ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ προειδοποιεί ότι αν δεν επανέλθει στο προηγούμενο ωράριο πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη: «Παρακαλούμε για λόγους απλής επιστημονικής λογικής, αλλά και κρατούσης πρακτικής επί δεκαετίες και προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος από εξάντληση των γιατρών, να επαναφέρετε το ωράριο στην προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά θα προσφύγουμε άμεσα στα Δικαστήρια».
 
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ παρουσιάζουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών με συνέπεια σε πολλές περιοχές της χώρας οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να καλύψει τα κενά με επικουρικούς γιατρούς αλλά και με γενικούς γιατρούς οι οποίοι θα έχουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Έωςτότε όμως οι γιατροί που μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ καλούνται σε 8ωρη βάση να εξυπηρετούν τους ασθενείς που επισκέπτονται τα πολυιατρεία είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.