ΠΟΥ: 7 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2012

26/3/2014 16:52
ΠΟΥ: 7 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2012

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2012 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Η πλειονότητα των θυμάτων (σχεδόν 6 εκατομμύρια) ήταν κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού, που πέθαναν από την ρύπανση του αέρα τόσο σε κλειστούς όσο και σε υπαίθριους χώρους.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια θάνατοι το 2012 προκλήθηκαν από την ρύπανση εντός κλειστών χώρων, κυρίως από το μαγείρεμα σε ξύλα, κάρβουνα και βιομάζα.

Άλλοι 3,7 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην υπαίθρια ατμοσφαιρική ρύπανση, με το σχεδόν 90% αυτών των θανάτων να καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για μια συντονισμένη δράση προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός», δήλωσε η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ.

«Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια», είπε.

Η Φλάβια Μπιουστρέο, ειδικός σε θέματα υγείας στον ΠΟΥ, λέει πως οι γυναίκες και τα παιδιά –που ζουν σε φτωχές χώρες- αντιμετωπίζουν συχνά το βάρος των κινδύνων από τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, «δεδομένου ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, αναπνέοντας τον καπνό και την αιθάλη από τις οικιακές εστίες στις οποίες μαγειρεύουν καίγοντας ξύλα και κάρβουνα».

Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα οχήματα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία.