59 γιατρούς αποκλείει ο ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση!

30/10/2013 10:33
59 γιατρούς αποκλείει ο ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση!

Χτύπησαν οι καμπάνες για τους 59 γιατρούς που κατηγορούνται για υπεσυνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ διεκοψε την σύμβαση μαζί τους αφήνοντάς του ταυτόχρονα χωρίς ιατρεία για τέσσερις μήνες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Δημήτρης Κοντός διέκοψε την σύμβαση με τους συγκεκριμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήταν εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης και της κατευθυνόμενης διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων,όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος, στερώντας τους ταυτόχρονα την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ως εκ τούτου οι 59 γιατροί δεν μπορούν να εξετάσουν κανέναν ασθενή ούτε και να τους χορηγήσουν φάρμακα αν χρειαστεί. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα οι φάκελοί τους αποστέλλονται στη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ για περαιτέρω έλεγχο.

όπως ήταν αναμενόμενο η συγκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει προβληματισμό στον ιατρικό κλάδο καθώς ελήφθη χωρίς να έχει συνεδριάσει κάποιο πειθαρχικό όργανο και χωρίς να έχουν διερευνηθεί πλήρως όλα τα στοιχεία. Οι γιατροί τιμωρήθηκαν δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
 
Για την ακρίβεια η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους 59 γιατρούς από τους συνολικά 87 που είχαν εντοπισθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, είναι να κληθούν προ μηνός  ώστε να υποβάλλουν εντός τακτής προθεσμίας τις απόψεις τους για τις αιτιάσεις του Οργανισμού ότι έγραφαν αφειδώς φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις. Οι απαντήσεις των γιατρών κρίθηκανελλειπείς κι έτσι διακόπηκε η γέφυρα συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ.    
 
Το υπουργείο Υγείαςυποστηρίζει πάντως πως οι παραβάσεις των συγκεκριμένων ιατρών αφορούν σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και υπερβολικής ή κατευθυνόμενης διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων.