Προσωρινή αναβολή για τα 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ

4/3/2014 10:39
Προσωρινή αναβολή για τα 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ

Όχι τώρα αλλά στο τέλος του χρόνου και αν θα εφαρμοστεί το «5ευρω» υποστηρίζει πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το μέτρο του που δοκιμάζει για άλλη μια φορά τη συνοχή της κυβέρνησης.

 

Το αιφνίδιο χαράτσι Άδωνι, το οποίο ανακοινώθηκε διά τηλεοράσεως, ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για νόμο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ισχύει ήδη στα κέντρα υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Υγείας θεωρεί ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί ο κατάλληλος εισπρακτικός μηχανισμός, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις από κόμματα και υγειονομικούς φορείς.

«Το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο ΕΣΥ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας χθες στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι «το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί η συνένωση των πολυϊατρείων».

Επισήμανε ότι το 5ευρω δεν επηρεάζει τη συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές δωρεάν είτε στους 2.500 συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε στους 2.500 οικογενειακούς ιατρούς. Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τα πολυϊατρεία να πάρουν τη συνταγογράφηση».

Ωστόσο το νέο μέτρο ενόχλησε και τη συγκυβέρνηση, όχι τυχαία όπως φαίνεται καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο. Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας μήπως και, με όρους επικοινωνίας, καταφέρει και  αντιστρέψει το κλίμα.

Βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις αντιδράσεις  υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι αν θα εφαρμοσθεί το μέτρο, θα είναι στο τέλος του 2014 και δε θα ισχύει για την απλή συνταγογράφηση.
 
Πάντως το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση» που δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες. Θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που «προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το 5ευρω δε θα καταβάλλεται σε απλή συνταγογράφηση: «Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του ΕΣΥ –δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων- ισχύει από το 2011 εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ.
 
Με βάση το νέο νόμο που ψηφίσαμε για το Π.ΕΔ.Υ., τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ. Θυμίζω όμως ότι στο νόμο έχουμε προβλέψει μεταβατική περίοδο ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, για τους όρους και τις προϋποθέσεις συλλειτουργίας των δύο συστημάτων. Στο διάστημα αυτό θα εξετάσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα, όσον αφορά στην απλή συνταγογράφηση, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες».
 

Για νέο «χαράτσι» έκανε λόγο και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ): «Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο νοσοκομείο, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται: «Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του ΠΑΣΟΚ γίνεται πάνω στα ερείπια της δημόσιας Υγείας και είναι άλλος ένας ανέξοδος επικοινωνιακός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία έχουν κατεδαφίσει τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για να υπηρετήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις».