Όρια στην συνταγογράφηση φαρμάκων για 5 βασικές ασθένειες

2/10/2013 12:58
Όρια στην συνταγογράφηση φαρμάκων για 5 βασικές ασθένειες

Όρια μπαίνουν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων 5 βασικών ασθενειών,καθώς οι γιατροί είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενσωματώνουν σιγά σιγά  στο σύστημα της περιβόητης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα..Για το λόγο αυτό οφείλουν από εδώ και πέρα να υιοθετούν συγκεκριμένους κανόνες και φραγμούς αναφορικά με το είδος της ασθένειας στην οποία "αντιστοιχεί" το κάθε φάρμακο.

 

Με συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα μπορούν πλέον να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς τους οι γιατροί καθώς σιγά σιγά ενσωματώνονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το ποια σκευάσματα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα. 
 
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να μαζέψει την ανεξέλεγκτη υπερσυνταγογράφηση ορισμένων γιατρών γεγονός όμως που θα ψαλιδίσει από πολλούς ασθενείς συμπληρωματικά φάρμακα της βασικής τους ασθένειας. Ενδεικτικό παράδειγμα τα φάρμακα της γαστροπροστασίας τα οποία δίνονται συνήθως ως προληπτικό μέσο σε περίπτωση που κανείς παρουσιάσει προβλήματα από τη βασική θεραπεία που θα λάβει. 
 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας  ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν 5 διαφορετικές ομάδες ασθενειών (Δισλιπιδαιμία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Οστεοπόρωση, Αρτηριακή Υπέρταση και  Νευρολογικές διαταραχές), τα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων  αντιστοιχούν  στο 50% περίπου της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
 
Κατά τα άλλα στον «αέρα» είναι πλέον και η νέα θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει τα φάρμακα εκείνα που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. 
 
Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα  όλων των θεραπευτικών κατηγοριών,  όπως  και 1.223 σκευάσματα  νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013 όχι όμως και καινοτόμα τα οποία προς στιγμήν έμειναν στην άκρη έως ότου αξιολογηθούν.