Η ψυχική υγεία του παιδιού επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα

3/3/2014 12:27
Η ψυχική υγεία του παιδιού επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών και σουηδών επιστημόνων, τα παιδιά τα οποία κατά τη γέννησή τους οι μπαμπάδες τους είναι άνω των 45 ετών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές.

 

Όπως συμπεραίνει η μελέτη των επιστημόνων, τα παιδιά αυτά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και τουλάχιστον τριπλάσιες να γίνουν αυτιστικά.

Μάλιστα, τουλάχιστον δεκαπλάσιες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, ενώ γενικώς δυσκολεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τις σπουδές αλλά και τη χρήση ουσιών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, κατά τη μελέτη τους έλεγξαν κάθε πιθανό παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση των παραπάνω διαταραχών, όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και το εισόδημά τους.

Διευκρινίζουν δε ότι τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως είναι πιο σταθερά σε ό,τι αφορά την καθημερινή τους ζωή και βγάζουν περισσότερα χρήματα, παράγοντες που συνήθως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ηλικία στην οποία οι γονείς αποκτούν παιδιά δεν παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. «Περάσαμε πολλούς μήνες προσπαθώντας να βρούμε στοιχεία που ανατρέπουν αυτό το αποτέλεσμα, κάνοντας πολλές υπο-αναλύσεις, όμως αυτό δεν άλλαζε», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Brian M. D’Onofrio από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι άνδρες απέκτησαν παιδιά όταν βρίσκονταν γύρω στα 45 τους χρόνια δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους διαταραχές, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι απολύτως υγιή.