Το αλκοόλ "σκοτώνει" το 25% των Ρώσων ανδρών πριν τα 55

31/1/2014 16:16
Το αλκοόλ "σκοτώνει" το 25% των Ρώσων ανδρών πριν τα 55

Η κατανάλωση τεράστιας ποσότητας βότκας αποτελεί σημαντική αιτία για την εντυπωσιακά μεγάλη θνησιμότητα των Ρώσων ανδρών, το 25% των οποίων (ο ένας στους τέσσερις) πεθαίνουν πριν την ηλικία των 55 ετών (σε σχέση π.χ. με μόλις το 7% των Βρετανών). Το πολύ αλκοόλ, σε συνδυασμό μάλιστα με το πολύ κάπνισμα, θεωρούνται οι κύριοι «ένοχοι» για τους αυξημένους πρόωρους θανάτους στη Ρωσία.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Ζαρίτζε του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου της Μόσχας και τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν επί μια δεκαετία τις συνήθειες 151.000 ανθρώπων και συσχέτισαν το πόση βότκα έπιναν, με τον αριθμό και τον χρόνο των θανάτων (περίπου 8.000 πέθαναν στο χρονικό διάστημα των δέκα ετών).

Τις συνηθέστερες αιτίες πρόωρου θανάτου συγκαταλέγονται παθήσεις του ήπατος και η δηλητηρίαση λόγω της τοξικότητας των ποτών. Πολλοί επίσης πεθαίνουν σε δυστυχήματα λόγω μέθης, ή σε καυγάδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες 151.000 ενηλίκων σε τρεις ρωσικές πόλεις για διάστημα έως 10 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι εβδομαδιαίως.

Αναλυτικότερα, ένας γερός πότης (πάνω από ενάμισι λίτρο βότκα την εβδομάδα) και ταυτόχρονα καπνιστής, ηλικίας 35 έως 54 ετών, είχε 35% κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι μόνο 16% για κάποιον που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55 έως 74 ετών) ήσαν 64% και 50% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στη σύγχρονη ρωσική ιστορία η θνησιμότητα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική που κάθε κυβέρνηση έχει ακολουθήσει σχετικά με την κατανάλωση βότκας και γενικότερα αλκοόλ.