Κι άλλο Βέτο του ΠΑΣΟΚ στο ΠΕΔΥ μετά το 25 ευρω

15/1/2014 15:15
Κι άλλο Βέτο του ΠΑΣΟΚ στο ΠΕΔΥ μετά το 25 ευρω

Σε νέους μπελάδες φαίνεται να μπαίνεικαι πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς μετά την επικοινωνιακή ήττα που υπέστη στο 25ευρω δια χειρός ΠΑΣΟΚ, αυτή την φορά η συγκυβέρνηση δέχετε μεν να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βλέπει όμως κι ένα βασικό αγκάθι στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας.

 

Επισήμως την Πέμπτη θα θέσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους προβληματισμούς τους στον υπουργό Υγείας για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και το νέο δημιούργημα του το ΠΕΔΥ.

Επί της ουσίας πολλές διαφοροποιήσεις δεν εκφράζουν γεγονός που σημαίνει και δηλώνουν άλλωστε,  ότι θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Μάλιστα δεν εκφράζουν και επισήμως τουλάχιστον αντιρρήσεις για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, προκειμένου να μην προκύψει νέα κόντρα μετά από αυτή με το «25ευρω».
 
Ωστόσο ένα είναι το αγκάθι που βλέπουν στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: το άρθρο 32 που αναφέρεται στις κλινικές μίας ημέρας (One day clinic). Πρόκειται για το άρθρο που αναφέρεται στις ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και με το οποίο καταργείται η αναγκαιότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων αυτών και εκχωρείται η αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας με απλή υπουργική απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει,δε, να στηρίξει όλη τη στρατηγική του αλλά και τη διαπραγμάτευσή του στην άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.
 
Μάλιστα στην επίσημή τους ανακοίνωση σημειώνουν με νόημα τα στελέχη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ ότι θα ζητήσουν: «Την απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ , μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
 
Κατά τα άλλα η συγκυβερνώσα παράταξη δε σκοπεύει να ζητήσει αλλαγές στη ρύθμιση με τις απολύσεις ή τις απομακρύνσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έστω κι αν παρασκηνιακώς σημειώνουν ότι δεν είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 
Μεταξύ άλλων στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα ζητήσουν να μείνουν ανοικτά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ καθώς τονίζουν: «Την οργάνωση της μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες δομές» . Επίσης θα θέσουν το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Εργασίας δεδομένου ότι πλέον θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

Μέχρι τότε όμως τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα υπολειτουργόυν, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία τους έως και τις 24 Ιανουαρίου, ενώ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα δεδομένα με επαφές με πολιτικά κόμματα