Σήμερα η συνάντηση Βενιζέλου-Γεωργιάδη για το 25ευρω

7/1/2014 13:17
Σήμερα η συνάντηση Βενιζέλου-Γεωργιάδη για το 25ευρω

To κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά την προγραμματισμένη σύσκεψή του με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οι δύο πλευρές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσουν να βρούν μια λύση στο καυτό θέμα του 25ευρου για την νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας που έχει κάνει την κυβερνητική συνοχή να βαδίζει επικίνδυνα σε τεντωμένο σχοινί.

 

Την ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το «25ευρω» χαράτσι στα νοσοκομεία θα επιχειρήσει να …μαζέψει σήμερα η κυβέρνηση και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Το σχετικό θέμα θα συζητηθεί μάλλον μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου που θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συναντηθεί το απόγευμα με τα στελέχη του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ.
 
Τα στελέχη της συγκυβερνώσας παράταξης θα περάσουν την πύλη του υπουργείου Υγείας στις 18:00 το απόγευμα για να θέσουν ισοδύναμα μέτρα στον Άδωνι Γεωργιάδη ώστε να απαλλαγούν οι άνεργοι και ανασφάλιστοι από το χαράτσι. Αυτό που εξετάζεται είναι μπει άλλο χαράτσι 1 ευρώ στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους.
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του φαίνεται να μην διαφωνεί με την συγεκριμένη πρόταση μιας και  έχει υιοθετήσει το αντίστοιχο χαράτσι και στις συνταγές των φαρμάκων έτσι κι αλλιώς.

Βέβαια το ΕΣΥ δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης και πάλι, αλλά είναι θέμα πολιτική επιβολής των δύο κομμάτων εν όψει και των επερχόμενων εκλογών (Δημοτικών και Ευρωεκλογών).

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, πρωταρχικός στόχος του κόμματος είναι η απόσυρση της απόφασης ή η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν βελτίωσή της, ώστε να συμπεριλαμβάνει σειρά εξαιρέσεων, ως προς την καταβολή των 25 ευρώ για ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης δε συζητά προς ώρας την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ αλλά μόνο την αύξηση των εξαιρέσεων από αυτό.
Αποτελεί άλλωστε κυβερνητική γραμμή του Αντώνη Σαμαρά το χαράτσι να διατηρηθεί, παρότι η τρόικα δε θα είχε πρόβλημα να αντικατασταθεί με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Ωστόσο η ΝΔ και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κάνουν πίσω προκειμένου να μη θεωρηθεί ήττα για την κυβερνώσα παράταξη έναντι του εταίρου της το ΠΑΣΟΚ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι ασφαλισμένοι με εξαίρεση εξαιρετικά λίγους χρονίως πάσχοντες και άτομα με ειδικές ανάγκες, θα κληθούν για μια νοσηλεία στο ΕΣΥ να πληρώνουν 25 ευρώ ανεξάρτητα από τα όσα ήδη καταβάλουν στην κοινωνική ασφάλιση.