Κλυδωνίζεται η συγκυβέρνηση από το 25ευρω

3/1/2014 16:37
Κλυδωνίζεται η συγκυβέρνηση από το 25ευρω

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης για την επιβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος το συγκεκριμένο μέτρο, ζητούσε από το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ισοδύναμα, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άφηνε ανοιχτό το θέμα, σημειώνοντας ότι είναι αντικείμενο διαλόγου τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και εντός της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι τελικά θα υπάρξει θετική κατάληξη.
 
«Το ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης.
 
Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας συμπληρώνοντας ότι: «Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται.
 

Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί».
 
Συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, έδωσε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος κατηγόρησε τον Άδωνι Γεωργιάδη για διγλωσσία και για «φθηνές δικαιολογίες» και ανταπαντώντας παράλληλα ότι «έχουμε δώσει τα ισοδύναμα στον κ. Γεωργιάδη».
 
Όπως είπε ο Δημήτρης Καρύδης, ο κ. Γεωργιάδης «χρησιμοποιεί μια φθηνή δικαιολογία ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2012. Θα σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο έχει θέσει το θέμα αυτό και τότε, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι εξετάζει την απόσυρση του μέτρου ή ότι θα δει τα ζητήματα των εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η πλειοψηφία των πολιτών.
 
Αυτή η απόφαση, έτσι όπως βγήκε προχθές, είναι αυθαίρετη, διότι δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων» δήλωσε χαρακτηριστικά  σε ραδιοφωνικό σταθμό ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.
 

Κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για διγλωσσία και πρόσθεσε: «Άλλα λέει στον έναν και άλλα στον άλλον…Το θέμα αυτό έχει τεθεί ψηλά. Πιστεύω ότι θα πάει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών, του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά, αλλά με το που θα ανοίξει η Βουλή, εμείς θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία».
 

Αντίθετος στο μέτρο εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ζήτησε να ανασταλεί η επιβολή των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ στις συνταγές.
 
Απαντώντας μάλιστα στη δήλωση Γεωργιάδη πως αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη διαφωνία του ας προτείνει ισοδύναμα μέτρα ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι μπορεί να εξευρεθεί αυτό το πόσο από το πρωτογενές πλεόνασμα και την παραοικονομία στο χώρο της Υγείας.
 
Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι το δημοσιονομικό ισοδύναμο του μέτρου -που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ- «μπορεί να βρεθεί από τα δεκάδες εκατομμύρια που εξοικονομήσαμε για την υγεία, ψηφίζοντας το πρόσφατατο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη».
 
Να σημειωθεί ότι οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις ξέσπασαν από την Πέμπτη, όποτε και τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο.
 
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άρνησή του να στηρίξει το μέτρο σημειώνοντας ότι «θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο, για την επανεξέταση και κατάργησή του».
 
Ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης είναι και η δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία αφήνοντας υπονοούμενα τόνισε ότι το κόμμα ψήφισε το μέτρο όταν άλλοι προστάτευαν την «παρθενία» τους.