100 εκατ. ευρώ ψάχνει απεγνωσμένα ο Άδωνις

14/1/2014 12:01
100 εκατ. ευρώ ψάχνει απεγνωσμένα ο Άδωνις

Ψύλλους στα άχυρα ψάχνει ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος βρίσκεται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση 100 εκατ. ευρώ προεκειμένου να κλείσει την τεράστια τρύπα του προϋπολογισμού  στην Υγεία.

 

Μάταια ψάχνει ο υπουργός Υγείας. Όσο κι αν ψάξει δεν θα τα βρεις απαντούν από την πλευρά τους φαρμακοποιοί, εργαστηριακοί αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες στον Άδωνι Γεωργιάδη δεδομένου ότι σε αυτούς του κλάδους έχει στοχεύσει για να εντοπίσει τα 100 εκατ. ευρώ που του λείπουν.
 
Η αρχική σκέψη του κ.Γεωργιάδη ήταν να η αύξηση στα τσιγάρα να φθάσει τα 10 λεπτά και όχι τα 5 που ορίσθηκαν τελικώς. Έτσι θα κατόρθωνε να καλύψει τη μαύρη τρύπα. Όμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήταν κάθετα αντίθετος.
 
Γι αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης στράφηκε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.
 
Για την ακρίβεια, η πρώτη δεξαμενή θεωρήθηκαν οι φαρμακοποιοί
. Με τη μείωση του ποσοστού κέρδους ο υπουργός Υγείας θα κατόρθωνε να λύσει το πρόβλημά του. Ωστόσο η ...υπόγεια είδηση και σκέψη του έφθασε γρήγορα στα αυτιά των φαρμακοποιών γι αυτό και απειλούν με κινητοποιήσεις. Βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε στον κλάδο πως επρόκειτο για απαίτηση της τρόικας και ο ίδιος θα διαπραγματευτεί να μην ισχύσει.Κι έτσι το σενάριο φαρμακοποιοί δε βγαίνει καθώς ο κλάδος απειλεί με λουκέτα.
 
Επόμενη δεξαμενή για τα 100 εκατ. ευρώ που λείπουν, είναι να τεθεί πλαφόν στα εργαστήρια αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι μειωμένες κατά 20% το 2014 σε σύγκριση με το 2013.
 
Το σχέδιο Άδωνι είναι να μπει πλαφόν και στα εργαστήρια όπου γίνονται οι εξετάσεις αλλά με τη μορφή της επιστροφής χρημάτων από τους ιδιοκτήτες όταν ξεπερνούν ένα όριο.
 
Τελευταία πηγή που καλοβλέπει ο Άδωνις είναι τα φάρμακα. Μέσα στις σκέψεις του είναι στην επόμενη τιμολόγηση να ρίξει περαιτέρω τις τιμές ώστε να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα κονδύλια. Τώρα αν οι φαρμακευτικές εταιρείες μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, είναι μια άλλη υπόθεση....
 
Πάντως ο πονοκέφαλος Άδωνι που ονομάζεται 100 εκατ. ευρώ πρέπει να λυθεί και μάλιστα άμεσα. Τώρα ποιος θα την πληρώσει είναι πάντα δεδομένο: οι Έλληνες ασθενείς.