10 τρόποι για να καταπραϋνετε τον πονόλαιμο

29/11/2013 16:16
10 τρόποι για να καταπραϋνετε τον πονόλαιμο

Μπορεί να εμφανίστηκε γιατί την…αρπάξαμε, γιατί τραυματίσαμε τις φωνητικές μας χορδές ή γιατί “αρρώστησαν” οι αμυγδαλές μας. Ανεξάρτητα βέβαια από τις αιτίες, η πρώτη σκέψη και μέριμνα του καθενός είναι με ποιόν τρόπο θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και σύμφωνα με το health.com υπάρχουν αρκετές επιλογές.

 

Όμως η παθολόγος στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνη, Jeffrey Linder, προτείνει τους παρακάτω 10 τρόπους:

Αντιφλεγμονώδη

Μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον πονόλαιμο είναι πιθανότατα στο ντουλαπάκι του σπιτιού που φυλάσσουμε τα χάπια: ένα μη-στεροειδές αντι-φλεγμονώδες φάρμακο, ασπιρίνη ή παρακεταμόλη για παράδειγμα.

Γαργάρες με αλατόνερο

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι γαργάρες αρκετές φορές τη μέρα με ζεστό αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο του λαιμού και να καταπολεμήσουν τα ενοχλητικά βακτήρια.

Οι γιατροί συστήνουν τη διάλυση μιας κουταλιάς αλατιού σε ένα ποτήρι νερό. Αν είναι πολύ δυσάρεστη η γεύση, τότε προτείνεται πρόσθεση μικρής ποσότητας μελιού.

Καραμέλες

Οι καραμέλες με γεύση μέντας ή ευκαλύπτου, που μπορούμε να βρούμε εύκολα στο περίπτερο, βοηθούν στην προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο στο λαιμό.

Σιρόπια

Ακόμα και αν δεν έχουμε εμφανίσει – ακόμα- βήχα, μη συνταγογραφούμενα σιρόπια για το βήχα μπορεί αν συμβάλουν στην μείωση του πονόλαιμου.

Υγρά

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι και ο λαιμός μας είναι ερεθισμένος, σύμφωνα με την Dr Linder. Το νερό είναι πάντα πολύτιμο, αλλά καλή λύση είναι και ο χυμός.

Τσάι

Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι του βουνού μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
Το συσκευασμένο τσάι, έχει επίσης αντιοξειδοτικές ιδιότητες και θεωρείται ότι δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προσθέτουμε μια κουταλιά μελιού.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα μπορεί να απαλύνει τον πόνο στο λαιμό και αποτελεί σπιτικό «φάρμακο» για το κρύωμα. «Το νάτριο που περιέχεται στο ζωμό μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες» τονίζει η Dr Linder.

Marshmallows

Παρά το ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, το εκχύλισμα από το φυτό marshmallow έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια σε μορφή τσαγιού για τη θεραπεία κρυολογημάτων και πονόλαιμου.

Και παρά το ότι μικρή σχέση έχουν τα «φουσκωτά» marshmallows του εμπορίου με το εκχύλισμα του εν λόγω φυτού, εν τούτοις ανέκδοτες μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθούν στο να «μαλακώσει» ο λαιμό, πιθανότατα λόγω της ζελατίνης.

Ξεκούραση

Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη “θεραπεία”, αλλά η ξεκούραση ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του πονόλαιμο