Περικοπές σοκ στον προϋπολογισμό του 2012 για την Υγεία

6/12/2011 09:34
Περικοπές σοκ στον προϋπολογισμό του 2012 για την Υγεία

 

Μειωμένος είναι για άλλη μια φορά ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ αλλά και για τις παροχές των ελλήνων ασφαλισμένων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα νοσοκομεία με κατάρρευση αλλά και οι ασθενείς με μειωμένες υπηρεσίες υγείας.

Όλο και περισσότερα από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για το 2012 καθώς μειώνονται οι παροχές λόγω μειωμένου προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει και από την ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου το βράδυ της Δευτέρας στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι δαπάνες είναι μειωμένες σε σχέση με το 2011 κατά 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν όλο και λιγότερους πόρους για να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες για το προσωπικό.

Ταυτόχρονα δραματικό "μαχαίρι" πέφτει και στους ασφαλιστικούς φορείς με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να καταβληθούν τα νοσήλια.

Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα ταμεία που αποτελούν τον φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου ανήκουν 9 εκατ. ασφαλισμένοι τον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στο ΙΚΑ, κατά 23,5% στον ΟΓΑ και κατά 10,6% στον ΟΑΕΕ.

Όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: "Ταυτόχρονα οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν υποστεί τεράστια μείωση θα δεχτούν νέο πλήγμα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι χάνονται σε πίθο των Δαναΐδων.

Συνεπώς ο τίτλος «κοινωνικός προϋπολογισμός» μόνον ως πρόκληση και εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού συνθλίβει κάθε έννοια παροχής δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους πολίτες".