«Εμφύλιος» στις φαρμακοβιομηχανίες για τις τιμές των γενοσήμων

21/2/2017 15:48
«Εμφύλιος» στις φαρμακοβιομηχανίες για τις τιμές των γενοσήμων
Καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση  που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, με τις ελληνικές και τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις  να ανεβάζουν τους τόνους στις εκατέρωθεν δηλώσεις  και αναφορές αλλά και απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 
Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές διαμαρτύρονται γιατί η ηγεσία του υπουργείου δεν δίνει το πράσινο  φως να κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα -που κατά κύριο λόγο παράγουν - στην χώρα μας και παράλληλα καταλογίζουν στην Αριστοτέλους πως δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Αφήνουν παράλληλα αιχμές ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν ελέγχεται ούτε και συρρικνώνεται λόγω των υψηλών τιμών που διατηρούν τα γενόσημα  φάρμακα -που παράγουν κυρίως οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.
 
Οι ελληνικές εταιρίες υποστηρίζουν πως οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία έξι χρονια επικαλούμενες τις μνημονιακές διατάξεις που εφαρμόζονταν στον κλάδο τους - σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι μειώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το -80% και συνολικά, φθάνουν μεσοσταθμικά στο -67%- και  αναφέρουν με νόημα πως ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης περνάει υποχρεωτικά και απο τη διαδικασία  αξιολόγησης και συνεπώς αποζημίωσης  των νέων φαρμάκων.
 
Οι τελευταίες εξελίξεις
 
Ο σχεδιασμός των επικεφαλής της Αριστοτέλους για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων - που παράγουν και εισάγουν στη χώρα μας πολυεθνικές εταιρίες- έχει χαρακτηριστεί  επανειλημμένως καταστροφικός για την υγεία των Ελλήνων ασθενών  απο τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με τους εκπροσώπους  του να εντείνουν τις αντιδράσεις τους τις τελευταίες ημέρες καθώς πληροφορίες θέλουν την επίμαχη τροπολογία για τη διαδικασία αποζημίωσης να βρίσκεται στην τελική ευθεία.  
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά απο το υπουργείο Υγείας, για να αποζημιώνεται πλέον ενα νέο φάρμακο θα πρέπει να έχει εγκριθεί και να αποζημιώνεται σε άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργεί σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Οι χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτό το σύστημα είναι η Βρετανία, η Γαλλία,  η Ιταλία,  η Πορτογαλία,  η Σουηδία και η Ισπανία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη αυτο το σύστημα.
 
Παράλληλα, θα καθιερωθεί rebate εισόδου που θα ανέρχεται πιθανότερα στο 25% της τιμής κάθε νέου  φαρμάκου για τα πρώτα 2 χρόνια κυκλοφορίας του. Μάλιστα, μελέτη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο LSE κ. Πάνου Καναβού, που είδε το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι το τέλος εισόδου του 25% θα έχει και αναδρομική ισχύ.  
 
Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Καναβού,  είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα μεμονωμένο σκεύασμα να πληροί την προϋπόθεση έγκρισής του σε 6 χώρες, ούτε καν σε 3  εξ αυτών. Κάθε σύστημα διαθέτει διαφορετικές διαδικασίες, ανομοιογενή κριτήρια αξιολόγησης και εφαρμογής του HTA, γεγονός που θα καταστήσει τελικά τη διαδικασία εισόδου ενός νέου φαρμάκου στην χώρα μας απαγορευτική.
 
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης εκτιμά πως εάν εφαρμοστούν όσα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες θα καθυστερεί έως και τέσσερα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την έκβαση της υγείας τους.
 
Μηχανισμό παραπληροφόρησης  και στοχοποίηση του κλάδου βλέπουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι
 
Έντονη αντίδραση από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προκάλεσε η συζήτηση για τις τιμες των γενοσήμων την οποια άνοιξε ο διευθυντής της πολυεθνικής MSD στη  χώρα μας, ενόψει της καθιέρωσης συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας που θα αποτυπώνει τη σχέση κόστους - οφέλους των νέων φαρμάκων που επιθυμούν να εισαχθούν στην αγορά.
 
Το προεδρείο της ΠΕΦ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία – όπως αναφέρει – επιχειρούν "να επαναφέρουν το γνωστό και πολυφορεμένο πλέον ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων".
 
"Είναι γνωστή πλέον η τακτική των κύκλων αυτών που, αν και αποτελούν μειοψηφία, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ισχυριζόμενοι με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται με μέση τιμή τα 100 ευρώ” αναφέρει η ΠΕΦ.
 
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι καταγγέλλουν  πως κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και θίγει την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και τον τρόπο αποζημίωσής τους, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης. "Όσοι έχουν συμφέρον να  διατηρούν δεσπόζουσα θέση, με ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τα γενόσημα φάρμακα (που αποτελούν και την κύρια Ελληνική φαρμακευτική παραγωγή) ότι δήθεν αυτά επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη" υπογραμμίζει η ΠΕΦ.
 
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, υποστηρίζουν, ότι αντίθετα με όσα διαρρέονται για τις τιμες των γενοσήμων που φουσκώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη  ήταν "οι νέες δραστικές που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, άλλες δικαίως και άλλες αδίκως, που επιβάρυναν τη φαρμακευτική δαπάνη με 260 περίπου εκατ. ευρώ το 2016".