Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση

27/12/2016 15:53
Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS) έχει καταρτίσει έναν πλήρη οδηγό για τον πόνο στη μέση που αφορά στους διάφορους τύπους, τα συμπτώματά του αλλά και σε μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση σώματος, στο αδέξιο σκύψιμο ή στην ανύψωση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος ή εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Τύποι
Ο πόνος στη μέση εκδηλώνεται συχνότερα χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως το ισχίο.
Μερικές φορές, ο πόνος στη μέση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πάθησης όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο τραυματισμός του αυχένα δίκην μαστιγίου, η φλεγμονή στον ώμο και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος
Εάν ο πόνος στη μέση επιμένει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης:
- παραμείνετε δραστήριοι, μην απέχετε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες
- πάρτε ένα παυσίπονο εάν ο πόνος είναι ισχυρός
- εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα
 
Πώς αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος
Εάν ο πόνος επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Παραδοσιακές στρατηγικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στη μέση είναι οι εξής:
- λήψη ισχυρών αναλγητικών
- ειδικές ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση της στάσης του σώματος
- φυσικοθεραπεία ή βελονισμός
Η χειρουργική επέμβαση είναι η ύστατη λύση που προτείνει ο ειδικός εάν δεν έχει αποτέλεσμα καμία από τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.
 
Πρόληψη
Ο τρόπος που καθόμαστε, στεκόμαστε και σηκώνουμε αντικείμενα επηρεάζει τη σπονδυλική μας στήλη. Θα πρέπει να δυναμώστε τους μύες της πλάτης και της μέσης με γυμναστική. Επίσης, η γιόγκα και το οι ασκήσεις πιλάτες βοηθούν να παραμένει το σώμα ευλύγιστο. Ακόμη, μην καταπονείτε τη μέση με βαριά φορτία.
Πότε να επισκεφθείτε τα Επείγοντα
Συμβουλευθείτε άμεσα γιατρό εάν ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από:
- πυρετό
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- οίδημα στην πλάτη ή τη μέση
- πόνο στο στήθος
- ακράτεια ή αδυναμία ενούρησης
- μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή τους γλουτούς