Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Γιατί και πώς πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για την αντισύλληψη

26/9/2016 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Γιατί και πώς πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για την αντισύλληψη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μία παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο, διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της γνώσης γύρω από την αντισύλληψη και βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία.

Γιατί πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για την αντισύλληψη

Όπως και τους περισσότερους γονείς, ίσως σας τρομάζει η σκέψη ότι το παιδί που αναθρέψατε από μωρό έχει πλέον μεγαλώσει τόσο που να σκέφτεται να ξεκινήσει μια σεξουαλική σχέση.

Μια από τις πιο φυσικές αντιδράσεις των γονιών είναι να αποφεύγουν το θέμα και να υποκρίνονται ότι δεν συμβαίνει, ότι το δικό τους το παιδί δεν θα έχει σεξουαλικές επαφές! Όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, το παιδί μεγαλώνει γρήγορα, και τώρα είναι που σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Η πρώτη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι τρομακτική για τον οποιονδήποτε και για πολλούς ανθρώπους συμβολίζει τη μετάβαση προς την ενηλικίωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρότι το παιδί σας χωρίς αμφιβολία μαθαίνει για το σεξ και την αντισύλληψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σχολείο, το ίντερνετ ή τους φίλους, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται και πολύ υποστήριξη, σωστές συμβουλές, έγκυρες πληροφορίες και καθοδήγηση από τους γονείς τους αρχικά και από ειδικό αργότερα.

Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού σας στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης. Παρέχοντας αντικειμενικές και τεκμηριωμένες συμβουλές, που επιτρέπουν στο παιδί να πάρει ενημερωμένες αποφάσεις για την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 μένουν έγκυες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους
 

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr