Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές για την οδική ασφάλεια

14/9/2016 20:36
Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές για την οδική ασφάλεια

Αναγκαία είναι η εκπαίδευση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία τους στους δρόμους, με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου» επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και επιμένει ότι «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε εκεί για να προστατεύσουμε τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι τα σωστά πρότυπα και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η κ. Μυλωνά εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια όπως μαθαίνουν να περπατούν, όπως μαθαίνουν να μιλάνε, να τρώνε. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση από το σπίτι αλλά και στη συνέχεια, σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, πράγματα που δεν γίνονται στη χώρα μας».

«Έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί το οδικό περιβάλλον δεν είναι ασφαλές. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια , σωστοί δρόμοι, σαμαράκια σε δρόμους κοντά σε σχολεία, οι οδηγοί τρέχουν ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, τα σχολικά αυτοκίνητα που μισθώνονται για τη μεταφορά των παιδιών θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και να γίνονται έλεγχοι» αναφέρει.

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ασχολείται οκτώ χρόνια με την εκπαίδευση των παιδιών και φέτος, όπως προαναγγέλλει η κ.Μυλωνά, θα υλοποιήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης γονέων, «σχολές γονέων ώστε να μεταλαμπαδεύονται οι σωστοί κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς στα παιδιά».

Σήμερα, η πρόεδρος του Ινστιτούτου με συνεργάτες της θα βρίσκονται στο 1ο δημοτικό σχολείο του δήμου Ιλίου. Στους μικρούς μαθητές θα μοιραστεί υλικό με συμβουλές από τον Ευγένιο, τον Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας, ενώ μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου θα ενημερώνουν δασκάλους και γονείς για το πώς μπορούν να συμβάλλουν καθημερινά στην ασφάλεια των παιδιών τους.

Παράλληλα, θα τοποθετηθεί πανό κατά πλάτος του δρόμου μπροστά από το σχολείο με μηνύματα για την ασφάλεια των παιδιών προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί, πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διέρχονται από εισόδους -ή σε δρόμους πλησίον- σχολικών μονάδων.

Εξάλλου, θα μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια στη Στοά του Βιβλίου, γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και όποιοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου όπως και για θέματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών στο δρόμο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές και τα οποία πραγματοποιούνται από το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαλεία που χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που με τη βοήθεια του εντύπου «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας», γνωρίζουν για πρώτη φορά τους βασικούς κανόνες της οδικής συμπεριφοράς.

Η δεύτερη ενότητα, «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξοικειωθούν με τους τρόπους που πεζοί, οδηγοί και συνεπιβάτες μπορούν να παραμένουν ασφαλείς, κυκλοφορώντας στο δρόμο.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται και η τρίτη θεματική ενότητα, «Ασφαλώς Ποδηλατώ», η οποία πραγματεύεται την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το Ινστιτούτο πραγματοποιεί το «Κάντ’ο Σωστά», ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό (παρουσιάσεις & videos), αλλά και ερωτηματολόγια αξιολόγησης των μαθητών σε όσα διδάχθηκαν.

Δείτε εδώ τις συμβουλές οδικής ασφάλειας