Με απεργία υποδέχτηκαν τον Μάκη Βορίδη

20/6/2014 12:34
Με απεργία υποδέχτηκαν τον Μάκη Βορίδη

Βουτιά στα βαθιά για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος πριν καλά καλά κλείσει μια εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας, ήρθε αντιμέτωπος με το πρώτο κύμα απεργιών στα νοσοκομεία.

 

Γιατροί και εργαζόμενοι... καλωσόρισαν τον κ. Βορίδη χθες με μια 24ωρη πανυγειονομική απεργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αξιολόγηση του προσωπικού, που στόχο έχει τις απολύσεις. Άλλωστε οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού είναι προσχηματικά και σκοπός της κυβέρνησης είναι να γίνουν απομακρύνσεις.

Πάντως χθες εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Βορίδης τους κάλεσε να επανέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα με προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει η αξιολόγηση. Ο νέος υπουργός Υγείας συζητά τη διαφοροποίηση των παραμέτρων αξιολόγησης για τους εργαζομένους στην Υγεία σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Με συμβολική κατάληψη χθες το πρωί των γραφείων της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην αξιολόγηση.

Για «νόμο-σφαγείο» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι.

«Παράλογη» χαρακτήρισε την ποσόστωση του 15% των εργαζομένων που θα πρέπει υποχρεωτικά -σύμφωνα με τον νόμο- να βαθμολογηθεί χαμηλά και ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Δουλγεράκης.

Σε συνομιλία μάλιστα που είχε με τους εργαζομένους τόνισε ότι θα γνωστοποιήσει γραπτώς προς την 7η ΔΥΠΕ ότι είναι αδύνατον να φύγει ως μη αποδοτικό ένα ποσοστό 15% του προσωπικού, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις και οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν για να αντεπεξέλθουν στο έργο τους.

Στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και στην αναζωογόνηση του ΕΣΥ αποβλέπει η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με αυτό το σκεπτικό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε με βάση τη νομοθεσία (3868/2010) και καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Το ζήτημα απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφασή τους ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ, με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν θίγει το υφιστάμενο σύστημα των γενικών εφημεριών των νοσοκομείων.
www.enet.gr