Το πρωινό δεν είναι απαραίτητο για το αδυνάτισμα

6/6/2014 14:44
Το πρωινό δεν είναι απαραίτητο για το αδυνάτισμα

Η προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών δεν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν κάποιος δεν τρώει πρωινό, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εκατοντάδες υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές ανακάλυψαν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους.

Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), ζήτησαν από 309 εθελοντές να ακολουθήσουν επί 16 εβδομάδες ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος, το οποίο για άλλους περιελάμβανε πρωινό γεύμα και για άλλους όχι.

Από μία άλλη ομάδα ισάριθμων εθελοντών, ζήτησαν απλώς να προσπαθήσει να τρώει υγιεινά για 16 εβδομάδες - σε αυτούς τους εθελοντές παρείχαν γενικές συμβουλές υγιεινής διατροφής και όχι συγκεκριμένο διαιτολόγιο, ενώ δεν έκαναν καμία αναφορά στο πρωινό.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ (UAB), δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές στα κιλά που έχασαν οι εθελοντές οι οποίες να οφείλονται στο αν έτρωγαν πρωινό ή όχι.

«Ο χώρος της παχυσαρκίας και του αδυνατίσματος είναι γεμάτος από πεποιθήσεις οι οποίες ουδέποτε έχουν υποβληθεί σε αυστηρό επιστημονικό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Άλισον, διευθυντής του Κέντρου Διατροφής & Παχυσαρκίας του UAB. «Η ανάγκη κατανάλωσης πρωινού είναι μία από αυτές, αλλά τα ευρήματά μας την καταρρίπτουν».

Ο δρ Άλισον και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την ανάλυση των στοιχείων τους, για να καταλάβουν για ποιο λόγο δεν επηρεάζει το πρωινό την επιτυχία της δίαιτας.

www.tanea.gr