Διαταραχές ύπνου προκαλεί η μακροχρόνια χρήση ινδικής κάνναβης

4/6/2014 13:30
Διαταραχές ύπνου προκαλεί η μακροχρόνια χρήση ινδικής κάνναβης

Σοβαρής μορφής αϋπνία προκαλεί η μακροχρόνια χρήση ινδικής κάνναβης, ειδικά αν η χρήση έχει ξεκινήσει σε εφηβική ηλικία, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό εντυπο Sleep.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζίλες Τσέντα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν 1.811 άτομα, 20-59 ετών, που έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Συσχέτισαν τη χρήση κάθε επιμέρους ναρκωτικού με τυχόν σοβαρά προβλήματα ύπνου (οποιαδήποτε διαταραχή διάρκειας τουλάχιστον 15 ημερών κάθε μήνα). Έμφαση δόθηκε στην ηλικία έναρξης της χρήσης, καθώς και στη συχνότητα της χρήσης έκτοτε.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρόνιοι χρήστες ινδικής κάνναβης είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να μείνουν κοιμισμένοι, συχνά μάλιστα δεν βιώνουν τον ύπνο ως διαδικασία ξεκούρασης, ενώ μπορεί να νιώθουν και υπνηλία μέσα στη μέρα. Μάλιστα, όσοι ξεκίνησαν τη χρήση της ινδικής κάνναβης πριν τα 15 έτη, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τσέντα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ινδική κάνναβη για να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν, όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ινδική κάνναβη μελλοντικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της χρήσης της στην υγεία του κοινού, ιδίως όσον αφορά τον ύπνο, ένα ζήτημα που δεν είναι ευρέως γνωστό», σχολιάζει ο ψυχίατρος Μάικλ Γκάντνερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, περίπου οι μισοί ενήλικοι παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση ινδικής κάνναβης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Από το 2007 καταγράφεται διαρκής αύξηση της χρήσης ινδικής κάνναβης μεταξύ νέων ατόμων, ενώ οι Πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον έχουν ήδη προχωρήσει στη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση από τους ενήλικες, ενώ άλλες 21 Πολιτείες την επιτρέπουν για ιατρικούς λόγους.

www.health.in.gr