Τα λάιτ αναψυκτικά "αδυνατίζουν περισσότερο από το νερό"

28/5/2014 14:31
Τα λάιτ αναψυκτικά "αδυνατίζουν περισσότερο από το νερό"

Τα λάιτ αναψυκτικά μπορεί να διευκολύνουν το αδυνάτισμα περισσότερο απ’ ό,τι το σκέτο νερό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και άλλα ερευνητικά κέντρα συνέκριναν για πρώτη φορά τις τυχόν επιδράσεις του νερού με αυτές των λάιτ αναψυκτικών σε ομάδα εθελοντών που ακολούθησαν επί 12 εβδομάδες ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έπιναν στο πλαίσιο της δίαιτας λάιτ αναψυκτικά έχασαν κατά μέσον όρο 6 κιλά, ενώ όσοι έπιναν σκέτο νερό έχασαν 4 κιλά.

Οι εθελοντές που έπιναν αναψυκτικά δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο χορτάτοι, ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην «χαλάσουν» τη δίαιτά τους υποκύπτοντας σε παχυντικούς πειρασμούς.

«Η μελέτη μας δείχνει με σαφήνεια ότι τα λάιτ αναψυκτικά μπορεί να βοηθήσουν τον κόσμο να αδυνατίσει και αντικρούουν ευθέως τους μύθους των τελευταίων ετών που τα θέλουν να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο πανεπιστήμιο.

Όπως γράφουν ο δρ Χιλ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Obesity», συνολικά 303 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπινε σκέτο νερό και η δεύτερη τουλάχιστον 700 ml λάιτ αναψυκτικά (σ.σ.σχεδόν δύο μεγάλα ποτήρια του νερού) την ημέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές ακολουθούσαν κατά τα άλλα τα ίδια διαιτολόγια και έκαναν την ίδια γυμναστική.

Έπειτα από 12 εβδομάδες, το 64% των εθελοντών που έπιναν αναψυκτικά είχαν χάσει το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ στην ομάδα όσων έπιναν σκέτο νερό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.

Προγενέστερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) είχε δείξει ότι η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών στο πλαίσιο της δίαιτας διευκολύνει το αδυνάτισμα μειώνοντας τη λαχτάρα για γλυκά και άλλες παχυντικές λιχουδιές.

Το 2009, εξάλλου, το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (NWCR) των ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα που καταγράφει τους Αμερικανούς οι οποίοι αδυνατίζουν επιτυχώς, είχε ανακοινώσει πως με βάση τα στοιχεία του όσοι διατηρούν το νέο βάρος πίνουν συστηματικά λάιτ αναψυκτικά.