Τεράστιες οι ελλείψεις των παιδικών εμβολίων

21/5/2014 09:32
Τεράστιες οι ελλείψεις των παιδικών εμβολίων

Με επώνυμη καταγγελία, ο υπεύθυνος του ΚΙΦΒ, Δημήτρης Σουλιώτης, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό.

 

Ειδικότερα, στην ενυπόγραφη καταγγελία του ο κ. Σουλιώτης αναφέρει ότι: "Τεράστιες οι ελλείψεις παιδικών εμβολίων με ευθύνη του Υπουργού Υγείας και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού. Μύθος το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών!... Σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες παιδιά άνεργων και άπορων οικογενειών, που αδυνατούν να κάνουν τα αναγκαία εμβόλια γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν από φαρμακεία!

Απαιτούμε από τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό να δώσει στην δημοσιότητα τα κονδύλια που υποτίθεται ότι διατίθενται για τα δωρεάν εμβόλια παιδιών και ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσει τους λόγους των τεράστιων ελλείψεων βασικών εμβολίων στις δομές του ΕΣΥ στην Αττική! Καταγγέλλουμε ότι το Κέντρο Υγείας Βύρωνα ( Κ.Υ.Β), που αποτελεί τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας, στερείται βασικών εμβολίων για παιδιά και νέους.

Το Κ.Υ.Β από το 2013 δήλωσε επανειλημμένα ότι βρίσκεται σε αδυναμία να ικανοποιήσει την ζήτηση σε παιδικά εμβόλια και παροτρύνει τους γονείς να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Η βασική ευθύνη βαρύνει το υπουργείο Υγείας και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό, αλλά και τους δήμαρχους του δικομματισμού, που συγκαλύπτουν τις κυβερνητικές ευθύνες και τις τεράστιες ελλείψεις σε εμβόλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος της Ν.Δ στον Βύρωνα κ. Γώγος φωτογραφήθηκε πρόσφατα με τον κ. Γεωργιάδη στον Βύρωνα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει άχνα για τις εγκληματικές ελλείψεις των εμβολίων στο ΚΥΒ. Σημειώνουμε ότι ο κ. Χρ. Γώγος ήταν στην τετραετία 2010-1014 αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βύρωνα !.... "

Συνεχίζοντας ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα, επισημαίνει πως: "Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εμβόλια διατίθενται -για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους- δωρεάν καθώς είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο όμως στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει! Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει το 2013 ότι στις αρχές του 14 οι όποιες ελλείψεις σε εμβόλια θα καλύπτονταν, αλλά αντί να καλυφθούν διευρύνονται.

Σύμφωνα με καταγγελίες από ενώσεις γιατρών, παιδιάτρους αλλά και πολίτες οι ελλείψεις είναι διαχρονικές και μεγάλες και ότι από τα 7 βασικά εμβόλια τα περισσότερα δεν διατίθενται από τις κρατικές δομές υγείας. Υπεύθυνη αρχή για τον εφοδιασμό των κρατικών υποδομών με εμβόλια είναι η Περιφέρεια Αττικής του κ. Σγουρού και έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους αυτών των ελλείψεων!

Στο μεταξύ εκατοντάδες άνεργων και άπορων οικογενειών από το Βύρωνα αλλά και τούς όμορους Δήμους, που απευθύνονται στο Κ.Υ.Β. αποχωρούν απογοητευμένοι αλλά και οργισμένοι καθώς το Κ.Υ.Β δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες εμβολιασμού των παιδιών τους.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς και σήμερα υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού είχε γνώση των ελλείψεων στα εμβόλια αλλά ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε. Το Κ.Υ.Β δεν αποτελεί κάποια μεμονωμένη περίπτωση.

Η έλλειψη βασικών παιδικών εμβολίων είναι σε μεγάλο βαθμό γενικευμένη και σημαδεύει τις περισσότερες από τις υποδομές του λεγόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας.. Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση των άνεργων και ανασφάλιστων οικογενειών, που αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια και τα παιδιά τους είναι εκτεθειμένα σε μολυσματικές και επικίνδυνες ασθένειες.

Το ΚΙΦΒ καλεί τους βουλευτές, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ καθώς και την εκπαιδευτική κοινότητα να απαιτήσουν άμεσα τον εφοδιασμό όλων των υποδομών του ΕΣΥ με παιδικά εμβόλια, η έλλειψη των οποίων απειλεί σοβαρά την υγεία και την ζωή χιλιάδων παιδιών και εφήβων".