Διάρρεε και βασίλευε η τακτική του Άδωνι

14/5/2014 13:38
Διάρρεε και βασίλευε η τακτική του Άδωνι

Το παιχνίδι του... διάρρεε και βασίλευε παίζει με άνεση και στην υπόθεση της επίσχεσης στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ο Αδωνις Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να μοιραστεί ο κλάδος στα δύο και να λήξει η κινητοποίηση.

 

Μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από τη Δευτέρα και υποχρεώνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος, που έχει διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το πώς πρέπει να γίνουν οι συμβάσεις με τον Οργανισμό, συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Αδωνι Γεωργιάδη χθες, χωρίς να καταστεί δυνατό να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα.

Γι' αυτό και σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση κατ' αρχάς όλων των παρόχων-φορέων που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Δύο είναι τα βασικά αγκάθια στη συνεννόηση των δύο πλευρών:

Οι μεν εργαστηριακοί γιατροί, διά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ζητούν αύξηση του κονδυλίου για εργαστηριακές εξετάσεις, κάτι το οποίο δεν δέχεται ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων διαφωνούν πλήρως με το πλαφόν ανά επιχείρηση.

Δηλαδή ο Αδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να βάλει ανώτατο όριο χρημάτων που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο ξεχωριστά, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς οι επιπλέον εξετάσεις δεν θα πληρώνονται. Ετσι όμως κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξετάσεις με συγκεκριμένο ποσό, χωρίς τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Και από τη μία οι εργαστηριακοί γιατροί θα μπορούν να «τα βρουν» με τον Αδωνι και να λήξουν την επίσχεση, από την άλλη όμως τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονται κουβέντα για διακοπή της επίσχεσης.

Πάντως όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος: «Ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι χαμηλός και χρειάζεται να ενισχυθεί. Είναι βασικός παράγοντας». Τέλος από σήμερα και οι δωρεάν νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο μεταξύ, μετά τα διαγνωστικά κέντρα που ξεκίνησαν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ, τώρα και οι ιδιωτικές κλινικές μπλοκάρουν τον Οργανισμό και σταματούν την πίστωση στους ασφαλισμένους. Οπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ΕΟΠΥΥ και αφού ενημερώθηκε για τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών κλινικών του 2014, προχωρεί σε επίσχεση από την Παράσκευή.

Οι ιδιοκτήτες σημειώνουν χαρακτηριστικά:

«Είναι φανερό, ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό και με ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για νοσήλια από το 2007, σχεδόν το σύνολο των κλινικών θα οδηγηθεί σε διακοπή εργασιών, με προφανείς συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου».

Οι κλινικάρχες επιρρίπτουν μάλιστα ευθύνες για τις συνέπειες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς τονίζουν ότι: «Οποιος αρνείται να δώσει 100 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ, απλά ας πάρει το υστέρημα των ίδιων των ασφαλισμένων αλλά και την ευθύνη για τις συνέπειες».

www.enet.gr