Αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίου για τις εγκύους οδηγούς

13/5/2014 12:31
Αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίου για τις εγκύους οδηγούς

Αυξημένος κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα υπάρχει για μια έγκυο γυναίκα η οποία οδηγεί, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο β’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, υποστηρίζει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα,  περίπου μία στις 50 εγκύους εμπλέκεται σε τροχαίο κάποια στιγμή.

Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και απόσπαση της προσοχής, με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα ανθρώπινου λάθους κατά την οδήγηση.

Ωστόσο, για τις γυναίκες ως πεζούς ή επιβάτες σε αυτοκίνητο, δεν παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος.

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κίνδυνος για τροχαίο στο μεσαίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αυξημένος κατά 42%, με πολλά από αυτά τα τροχαία με εγκύους να προκαλούν τραυματισμούς ή και θανάτους.

«Οι έγκυοι ανησυχούν συχνά για τις αεροπορικές πτήσεις, τις καταδύσεις, τα καυτά μπάνια και άλλα τέτοια θέματα, όμως παραγνωρίζουν τον σοβαρότερο κίνδυνο ενός τροχαίου» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεντελμάγιερ.

Όπως σημείωσε ο Καναδός γιατρός, το «μήνυμα» της μελέτης δεν είναι να μην οδηγεί καθόλου μια έγκυος, αλλά να οδηγεί με μεγαλύτερη προσοχή, έχοντας επίγνωση των πιθανώς μειωμένων ικανοτήτων της, λόγω της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αν και είναι συγκριτικά αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίου κατά την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, σε απόλυτους αριθμούς παραμένει χαμηλότερος από τον κίνδυνο τροχαίου για έναν συνομήλικο άνδρα.