Μπορεί η διατροφή να αλλάξει τον μεταβολισμό μας;

9/5/2014 13:42
Μπορεί η διατροφή να αλλάξει τον μεταβολισμό μας;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια διατροφή που να μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ή τις καύσεις μας.

 

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρκετά σύνθετη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο μεταβολισμός μας είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Αναφορικά με την διατροφή μας, αυτό που θα πούμε είναι ότι δεν υπάρχουν δίαιτες ή μαγικά τρόφιμα που να μπορούν να αλλάξουν το μεταβολισμό μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάσουμε ή να πάρουμε βάρος. Ωστόσο, αλλαγές στις γενικότερες συνήθειες μας, όπως μεγάλη αύξηση ή μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε, αύξηση ή μείωση της σωματικής μας δραστηριότητας, μπορούν να τον επηρεάσουν.

Και επειδή συνήθως το ζητούμενο, ιδιαιτέρως για άτομα που θέλουν να χάσουν ή να μην παίρνουν βάρος, είναι να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας ψηλά, ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι που μπορούν να ενισχύσουν τον στόχο αυτό:

- Μην κάνετε πολύ αυστηρές δίαιτες και μην μειώνετε απότομα την ποσότητα του φαγητού και τις θερμίδες που καθημερινά προσλαμβάνετε.

- Έχετε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, ιδανικά ένα γεύμα ή σνακ ανά τρεις με τέσσερις ώρες , αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λεγόμενη μεταγευματική θερμογένεση.

- Χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά, ιδιαιτέρως καυτερά όπως το κόκκινο πιπέρι στο φαγητό σας.

- Ενισχύστε ελαφρώς την ποσότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή σας, με έμφαση σε πηγές όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το αυγό .

- Φροντίστε να ασκείστε καθημερινά, με συνδυασμό αερόβιας άσκησης και ήπιας άσκησης με βάρη, ενώ αποφύγετε τη χρήση τεχνητών λιποδιαλυτών στα γυμναστήρια, καθώς μετά από διακοπή τους ο μεταβολισμός σας θα πέσει δραματικά.