Κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ετοιμάζει ο Άδωνις Γεωργιαδης

7/5/2014 11:21
Κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ετοιμάζει ο Άδωνις Γεωργιαδης

Ένα διαφορετικό πλαφόν με clawback και rebate αναμένεται να εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μειωθεί η δαπάνη η οποία έχει ξεφύγει από τον αρχικό προϋπολογισμό.

 

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ο πλαφόν θα είναι διαφορετικό από αυτό των φαρμάκων και δε θα αφορά άμεσα τους ασθενείς αλλά τα κέντρα που θα πραγματοποιούν εξετάσεις τα οποία θα έχουν συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή τους για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Αν τα ξεπερνούν θα επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.
 
Με λίγα λόγια δηλαδή στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις θα υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί και το πλαφόν θα εφαρμοστεί ανά πάροχο δηλαδή ανά διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και γιατρό.


Από την άλλη πλευρά σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος είναι τελείως αντίθετος με οποιοδήποτε πλαφόν ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για να αρθεί το μέτρο.
 
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος με αφορμή την προσφυγή των γιατρών στη δικαιοσύνη: «Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια για επαναφορά του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και με την άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οδηγούν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε νέα προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά του πλαφόν και τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών από την Δευτέρα 12 Μαϊου".
 
Η σχετική τροπολογία Άδωνι αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.