Πώς οι φλεγμονές του σώματος μπορούν να "γεννήσουν" Αλτσχάιμερ

6/5/2014 15:36
Πώς οι φλεγμονές του σώματος μπορούν να "γεννήσουν" Αλτσχάιμερ

Έχετε έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να είστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν μένουμε μακριά από τις ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής καθώς και τις λοιμώξεις βάζουμε «φρένο» στη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Η συμβουλή αυτή έρχεται από ερευνητικές ομάδες οι οποίες είδαν πώς ακριβώς οι νόσοι του σώματος προκαλούν φλεγμονές οι οποίες τελικώς φθάνουν στον εγκέφαλο, οδηγώντας τα ανοσοκύτταρά του σε μια καταστρεπτική κατάσταση υπερδιέγερσης.

«Η ιδέα είναι απλή: ο έλεγχος και η σωστή θεραπεία των φλεγμονών μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ» ανέφερε ο Χιου Πέρι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία κατά την παρουσίαση της μελέτης του στο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού Alzheimer's Research UK πριν από μερικές εβδομάδες στην Οξφόρδη.

Ο δρ Πέρι και ο συνεργάτης του Κλάιβ Χολμς αποκάλυψαν βήμα-βήμα πώς οι διαφορετικές νόσοι και λοιμώξεις μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή σε 40 άτομα προκειμένου να ανακαλύψουν αν ένα υπάρχον φάρμακο που χορηγείται ενάντια στις φλεγμονές μπορεί να βάλει «φρένο» στη νευροεκφυλιστική νόσο.

Η ουσία ετανερσέπτη (etanercept) χορηγείται ήδη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και δρα απομακρύνοντας ένα μόριο το οποίο ενισχύει τις φλεγμονές.

www.tovima.gr