Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

6/5/2014 15:30
Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

Ο θηλασμός όντως προστατεύει τα παιδιά από τα άσθμα, με μία μεγάλη ανάλυση στην οποία συμπεριελήφθησαν 117 κλινικές μελέτες της τελευταίας 30ετίας.

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει σχεδόν 250.000 μωρά, άλλα εκ των οποίων είχαν θηλάσει και άλλα όχι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, συνολικά,62 από τις μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από το άσθμα, 43 ότι δεν ασκεί ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση, ενώ τέσσερις είχαν υποδηλώσει πως αυξάνει κάπως τον κίνδυνο και οκτώ πως άλλοι είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Η συνδυασμένη ανάλυση όλων αυτών των μελετών, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μωρά που είχαν θηλάσει είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα έως την ηλικία των 3 ετών και 17% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν σε ηλικία 7 ετών και άνω.

Τα ευρήματα αυτά, γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάφολκ, στη Βρετανία, «υποδηλώνουν ισχυρά ότι ο θηλασμός προστατεύει από το άσθμα, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής».

Το άσθμα, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα στα Νέα, είναι μία πολύ συχνή πνευμονοπάθεια. Στη χώρα μας, πάσχει από αυτό το 8,6% του γενικού πληθυσμού, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε προ διετίας η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στις ηλικίες έως 9 ετών πάσχει το σχεδόν 4% των Ελληνόπουλων, ενώ στις ηλικίες άνω των 70 ετών ο αριθμός των ασθενών εγγίζει το 12%.