Νεοπλασίες

Οι ντομάτες σώζουν τον προστάτη!

Οι ντομάτες σώζουν τον προστάτη!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαγειρεμένες ντομάτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη!

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο –μια χρωστική που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών- μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή ακόμα και να καταστρέψει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν οι ειδικοί μετά από μια σειρά ερευνών, οι οποίες εξετάζουν το κατά πόσο οι ντομάτες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη που σκοτώνει 10000 άνδρες, ενώ παράλληλα διαγιγνώσκονται με την ίδια ασθένεια 36000 ετησίως, μόνο στη Βρετανία!

Το λυκοπένιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όμως η συγκέντρωσή του είναι πολύ αυξημένη στις ντομάτες. Βέβαια, έχει βρεθεί ότι σε διαφορετικά είδη ντομάτας υπάρχουν μεταβολές στη συγκέντρωσή του, οδηγώντας τους επιστήμονες σε περαιτέρω μελέτες ώστε να καταλήξουν σε μια ποικιλία εξ αυτών, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mridula Choprafrom, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δήλωσε: «Η ικανότητα δράσης του λυκοπενίου ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την προέλευση της ντομάτας. Ακόμα και το πιο αποτελεσματικό είδος, έχει διαφορές ανάλογα με την επεξεργασία που μπορεί να έχει υποστεί!»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σάλτσα ντομάτας, αλλά και άλλα προϊόντα με βάση τους την τομάτα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η ίδια όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα μαγειρεμένα κόκκινα φρούτα, που με το σπάσιμο των τοιχωμάτων των κυττάρων τους, μέσα από τη διαδικασία του ψησίματος, αυξάνεται η ποσότητα λυκοπενίου που απελευθερώνεται.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων, το λυκοπένιο φάνηκε να διαταράσσει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την παροχή αίματος σε αυτά. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η ίδια διαδικασία ακολουθείται και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Προγενέστερες μελέτες πάντως, έχουν διαπιστώσει ότι, υπήρξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και το σπέρμα ανδρών, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 400γρ επεξεργασμένων προϊόντων τομάτας, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition και είναι πολλά υποσχόμενη, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας και πως μπορεί αυτή η ιδιότητα της τομάτας να μετατραπεί σε φαρμακευτική θεραπεία.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού