Η δοκιμή φαρμάκων και καλλυντικών θα γίνεται πλέον σε τεχνητό δέρμα

5/5/2014 13:57
Η δοκιμή φαρμάκων και καλλυντικών θα γίνεται πλέον σε τεχνητό δέρμα

Σε ένα μεγάλο βήμα  για την καλύτερη δοκιμή των φαρμάκων προχώρησαν βρετανοί επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια οικονομική εναλλακτική λύση για τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών, οι οποίες πλέον θα είναι πολύ πιο ακριβείς, αφού για την ανάπτυξη του δέρματος χρησιμοποιήθηκαν τα πιο βασικά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεχνητό δέρμα διαθέτει διαπερατό φραγμό, που ευνοεί τη διείσδυση των φαρμακευτικών ουσιών. Παράλληλα όμως μπλοκάρει την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό και την απώλεια υγρασίας.

Η δημιουργία τεχνητής επιδερμίδας από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που έχουν αφαιρεθεί από βιοψίες έχει δεν είναι κάτι καινούριο.

Ωστόσο πρόκειται για την  πρώτη φορά που αναπτύσσεται τεχνητό δέρμα με διαπερατό φραγμό, στον οποίο οι ερευνητές έφτασαν επειδή τα δερματικά κύτταρα αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας.

Αυτή τη φορά όμως οι ερευνητές κατάφεραν να προγραμματίσουν εκ νέου τα δερματικά κύτταρα που είχαν στη διάθεσή τους, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια αστείρευτη πηγή του βασικού τύπου κυττάρων που υπάρχουν στην επιδερμίδα.

Ως εκ τούτου , σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Dusko Ilic, το δέρμα μοιάζει περισσότερο με το φυσιολογικό, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δοκιμή νέων θεραπειών για τις δερματικές παθήσεις.

Ηέκθεση της έρευνας των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stem Cell Reports