Καφές πριν από τη γυμναστική: Ναι ή όχι;

5/5/2014 13:20
Καφές πριν από τη γυμναστική: Ναι ή όχι;

Όντως ένας χορταστικός latte πριν από το γυμναστήριο μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε, ωστόσο υπάρχουν και παγίδες. Δείτε ποιες.

Η καφεΐνη δρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν διεγερτικό. Πιείτε έναν χορταστικό καφέ 15 λεπτά πριν το γυμναστήριο και οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά της αίσθησης του πόνου μπορεί να αμβλύνουν την αίσθησή του. Aυτό το «μπλοκάρισμα» της αίσθησης του οδυνηρού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ώρες. Τότε ποιο είναι το πρόβλημα, θα αναρωτηθείτε.

Οι λέξεις-κλειδιά εδώ είναι το «πόσο» και το «πότε». Με απλά λόγια δηλαδή, το να καταναλώσετε μια πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης πριν από την άσκηση, πάνω από 200 milligrams, δεν θα σας κάνει ξαφνικά ανίκητους. Ίσα ίσα, μπορεί να κάνει νευρικούς, ακόμα και ασταθείς.

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον 15 λεπτά για να «ενεργοποιηθεί» μέσω της καφεΐνης. Αυτή η ξαφνική «έκρηξη» που αισθάνεστε με την πρώτη γουλιά είναι απλώς αντανακλαστική, όπως στα πειράματα του Παβλόφ, υποστηρίζουν οι ειδικοί, και σχετίζεται με την απόλαυση της γεύσης, κι όχι με την καφεΐνη αυτή καθ’ αυτή. 

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποδηλάτες, δρομείς και σκιέρ διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη πριν από την άθληση ενίσχυσε την ενέργειά τους από 1,5 ως 4%. Δεν είναι πολύ, όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές που «παίζουν» με τη λεπτομέρεια.

Πώς δουλεύει στον οργανισμό ; Η καφεΐνη βοηθά το σώμα να εκκρίνει περισσότερο ασβέστιο, το οποίο ωθεί τις μυϊκές ίνες να συσπώνται πιο δυνατά και να αποδίδουν καλύτερα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δικαιολογημένη φήμη της καφεΐνης ότι όντως αυξάνει απότομα την ενέργεια του οργανισμού, σας δίνει τη δύναμη που χρειάζεστε για να βάλετε… λίγη ακόμα δύναμη και να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας.

Αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε. Οι πολλοί καφέδες, εκτός από αφυδάτωση, μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία ή αρρυθμία καθώς και υπερπαραγωγή γαστρικού υγρού – οπότε η γυμναστική σας πάει περίπατο…  

Πηγή: www.self.com