ΙΣΑ: Απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις

5/5/2014 10:53
ΙΣΑ: Απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις

Για απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) μετά τη συνάντηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την Τετάρτη 30 Απριλίου.

 

Οι γιατροί κατηγορούν τον κ. Γεωργιάδη ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του σχετικά με την υλοποίηση των αιτημάτων που αφορούν τους παρόχους Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, και των μελών της ΠΕΔ με τον υπουργό Υγείας διαπιστώθηκε υπαναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από τις αρχικές δεσμεύσεις της προς τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί και λοιποί πάροχοι Υγείας ενημερώθηκαν ότι:

1. o κλειστός προϋπολογισμός ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού δεν θα αλλάξει, έχει υπογραφεί σχετική Υπουργική απόφαση και θα ισχύσει το clawback και για το 2014 που σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα διαθέσιμα στοιχεία, θα ανέλθει στο ύψος του 60% - 70% ανά πάροχο και ανά περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτελούνται από τους παρόχους για το 2014 όλα τα παραπεμπτικά ανεξαρτήτως εάν ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να τα πληρώνει για οποιοδήποτε ύψος δαπάνης και αν απαιτηθεί.

2. παρά τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να μην φορολογηθούν οι πάροχοι για τα ποσά που το 2013 επέστρεψαν στο κράτος με τη μορφή του clawback και του rebate και αντιστοιχούν περίπου στο 50% του τζίρου τους, οι ομόρρυθμες και ετερόρυθμες εταιρίες υποχρεώθηκαν σε πληρωμή προκαταβολής φόρου στις 30 Απριλίου.

Υπό παραπάνω δεδομένων η ΠΕΔ αποφάσισε τη διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και προτίθεται να προτείνει σε όλους τους παρόχους Υγείας την από κοινού δράση.

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να ζητηθεί και στην Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στις 2 και 3 Μαΐου.