Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα στείρων ανδρών σε σπερματοζωάριο

2/5/2014 12:59
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα στείρων ανδρών σε σπερματοζωάριο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ κατόρθωσαν να μετατρέψουν δερματικό ιστό από άντρες με αζωοσπερμία σε πρώιμη μορφή των σπερματοζωαρίων.

 

Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, διότι πίστευαν ότι είναι αδύνατον οι συγκεκριμένοι εθελοντές να παράγουν σπερματοζωάρια, αφού όλοι έπασχαν από σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Υ που καθιστούσαν αδύνατη την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο η επιτυχία της μεθόδου ανοίγει το δρόμο για να βοηθηθούν οι άνδρες με αζωοσπερμία.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες πήραν δερματικά κύτταρα από τρεις πάσχοντες από αζωοσπερμία και τα μετέτρεψαν σε βλαστικά κύτταρα - την αρχέγονη μορφή των κυττάρων από την οποία προέρχονται όλα τα άλλα κύτταρα του σώματος.

Στη συνέχεια, εμφύτευσαν τα βλαστικά κύτταρα στους όρχεις ποντικιών και ατών εξελίχθηκαν σε πρώιμες μορφές ανθρώπινων σπερματοζωαρίων.

«Ατό που ανακαλύψαμε είναι ότι τα κύτταρα ανδρών οι οποίοι δεν μπορούν να παράγουν σπερματοζωάρια, έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στην πρόδρομη μορφή των σπερματοζωαρίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σύριλ Ραμάθαλ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο ReijoPera του Στάνφορντ.

Και πρόσθεσε, πως επόμενο στόχος της έρευνας είναι να εμφυτευτούν τα βλαστοκύτταρα στους όρχεις των ιδίων των ανδρών, όπου είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε ώριμα σπερματοζωάρια.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Reports», υποδηλώνουν ότι οι άνδρες με αζωοσπερμία δεν έχουν χάσει την ικανότητα να παράγουν σπερματοζωάρια, αλλά μάλλον τον πληθυσμό των βλαστικών κυττάρων στους όρχεις που μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια στην πορεία της ζωής τους.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, θα είναι εφικτή η αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας με την μέθοδο αυτή, εκτιμούν οι ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι 1% των ανδρών δεν παράγουν καθόλου σπερματοζωάρια, δηλαδή πάσχουν από αζωοσπερμία, ενώ το σχεδόν 20% των ανδρών παράγουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

www.tanea.gr