Αυξάνονται οι θάνατοι από καρκίνο του παγρέατος στην Ευρώπη

28/4/2014 13:43
Αυξάνονται οι θάνατοι από καρκίνο του παγρέατος στην Ευρώπη

Ο καρκίνος στο πάγκρεας αναμένεται να αυξήσει τους θανάτους στην Ευρώπη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, το 2014 και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

 

Ωστόσο, οι υπόλοιπες μορφές καρκίνου, εκτός από αυτόν του πνεύμονα στις γυναίκες, εμφανίζουν μειωμένη θνησιμότητα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των φύλων και των χωρών.

Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιταλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέκια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, φέτος 41.300 άνδρες και 41.000 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, «τα αυξημένα ποσοστά θανάτου συνιστούν πηγή ανησυχίας, επειδή γι’ αυτό τον καρκίνο η πρόβλεψη είναι δυσοίωνη, με λιγότερο από 5% των καρκινοπαθών να επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση».

Επισημαίνουν μάλιστα πως «καθώς τόσο λίγοι ασθενείς επιβιώνουν, η αύξηση στους θανάτους σχετίζεται στενά με την αύξηση των σχετικών περιστατικών» και συμπληρώνουν ότι «αυτό καθιστά τον καρκίνο στο πάγκρεας προτεραιότητα για την αναζήτηση καλύτερων τρόπων πρόληψης, ελέγχου και θεραπείας».

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια υποσχόμενη θεραπεία

Συνολικά από καρκίνο προβλέπεται ότι το 2014, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Κροατίας), θα πεθάνουν 1.323.600 άνθρωποι (742.500 άνδρες και 581.000 γυναίκες).

Παρόλο που σε απόλυτους αριθμούς οι θάνατοι από καρκίνο εμφανίζονται αυξημένοι σε σχέση με το 2009 (λόγω και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης), τα ποσοστά θνησιμότητας εμφανίζουν διαχρονική πτωτική τάση, της τάξης του 7% για τους άνδρες και 5% για τις γυναίκες.