Οι άμεσες απαιτήσεις της τρόικας μέχρι τον Ιούνιο

28/4/2014 10:59
Οι άμεσες απαιτήσεις της τρόικας μέχρι τον Ιούνιο

Και σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που ξεσηκώνονται για τις αξιολογήσεις, έρχεται και η τρόικα με τις απαιτήσεις της για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και την κάλυψη των ανασφάλιστων, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον υπουργό Υγείας.

 

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο έχει η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας ώστε να βάλουν το …χέρι στην τσέπη και να μας δώσουν και τα υπόλοιπα της δόσης.

Αν και τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των χρημάτων είναι γνωστά εδώ και καιρό, όσο πλησιάζει ο Ιούνιος η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση.
 
Με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε ψαλίδισμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 23% που είναι σήμερα στο 15%.

Κούρεμα που πρόκειται όμως να βγάλει και πάλι στα …κάγκελα τον κλάδο μετά και τις τελευταίες αλλαγές μεταξύ άλλων με τα ΜΗΣΥΦΑ και τις άδειες λειτουργίας φαρμακείων.
 
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο επάγγελμα του φαρμακοποιού έχουν περιορίσει δραστικά τα έσοδα του κλάδου με συνέπεια η όποια νέα ρύθμιση να θεωρείται κόκκινο πανί.

Κατά τα άλλα μέχρι τον Ιούνιο μετά τις Ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λύσει οριστικά το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
 
Με βάση τις εκτιμήσεις Άδωνι Γεωργιάδη οι ανασφάλιστοι κυμαίνονται από 1,9 εκατ. έως 2,4 εκατ. Προς στιγμήν όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κάλυψη των αναγκών τους δε θεωρούνται επαρκή από την τρόικα γι αυτό και αναζητείται ένα ενιαίο πρόγραμμα που να μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Πάντως με βάση τους υπολογισμούς απαιτούνται περί τα 700 εκατ. Ευρώ.