Το άγχος κάνει χειρότερα τα συμπτώματα της αλλεργίας

10/4/2014 11:41
Το άγχος κάνει χειρότερα τα συμπτώματα της αλλεργίας

Σύμφωνα με νέα μελέτη η σχέση του άγχους και των αλλεργιών είναι άμεση, αφού η κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες μπορεί εξαιτίας του άγχους να επιδεινωθεί αρκετά.

 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο, το άγχος επιβαρύνει πολύ τα συμπτώματα όπως ο βήχας και το φτέρνισμα, τα οποία όσο εντείνονται αυξάνουν με τη σειρά τους το άγχος.

Έτσι, σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος όμως καταργείται με τις κατάλληλες ασκήσεις αναπνοής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, στη μελέτη συμμετείχαν 179 ασθενείς, οι οποίοι ακολούθησαν ειδική θεραπεία που περιλάμβανε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.

Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι ασθενείς μετά από θεραπεία δώδεκα εβδομάδων να παρουσιάσουν βελτίωση κατά 39%.

Ακόμη άτομα που υποφέρουν από τα συμπτώματα των αλλεργιών έχουν και πιο κακή διάθεση. «Το στρες μπορεί να προκαλέσει διάφορες αρνητικές καταστάσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων ακόμη περισσότερα συμπτώματα αλλεργιών, τα οποία όσο πιο συχνά εμφανίζονται, τόσο επιδεινώνουν τη διάθεση», ανέφερε η δρ Amber Patterson από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο.

Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, οι ερευνητές τονίζουν ότι εκτός από διαλογισμό και ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, αλλά και τον καφέ, επειδή αυτό θα τους βοηθήσει να κρατήσουν το στρες σε χαμηλά επίπεδα.