ΣτΕ: Ανέστειλε προσωρινώς το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

1/4/2014 14:43
ΣτΕ: Ανέστειλε προσωρινώς το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Το πλαφόν  στις συνταγογραφήσεις  των φαρμάκων ανέστειλε προσωρινά  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

 

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή  την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να «παγώσει» το πλαφόν  στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί  το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Ακόμη, στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, υπογραμμίζεται ότι παραμένει εν ισχύει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην  ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η τελευταία αυτή απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής  ουσίας».

Ο  ΙΣΑ υποστηρίζει ότι  είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργία προβλήματα στην δημόσια υγεία.