Διευκρινίσεις των φαρμακοποιών σχετικά με την απεργία διαρκείας

26/3/2014 09:44
Διευκρινίσεις των φαρμακοποιών σχετικά με την απεργία διαρκείας
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απεργία διάρκειας που έχει εξαγγείλει Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ημέρα έναρξης την Τετάρτη, προέβη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο ΦΣΑ αναφέρει ότι τα φαρμακεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 14:30 το μεσημέρι και η απεργία θα αρχίσει αμέσως μετά, όποτε θα λειτουργούν μόνο διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
 
Η εξαγγελθείσα απεργία διαρκείας έρχεται ως αντίδραση των φαρμακοποιών στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα, καθώς υποστηρίζουν πως προωθούνται διατάξεις που επιτρέπουν την πώληση φαρμάκων από την «πίσω πόρτα» στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα.
 
Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.
 
"Ο Έλληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής, που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη", ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, καλώντας τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου.
 
"Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
 
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανοίξουν τα φαρμακεία τους έως ότου αποσυρθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα είμαστε στα "κάγκελα" και τους δρόμους".