Υπο διαπραγμάτευση οι νέες συμβάσεις των γιατρών. Τι "παζάρια" παίζονται;

21/3/2014 10:27
Υπο διαπραγμάτευση οι νέες συμβάσεις των γιατρών. Τι "παζάρια" παίζονται;

Σκληρό το παιχνίδι μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης και πάλι τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.  Πρόκειται για αναμενόμενο γεγονός μιας και στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να βλέπουν δωρεάν ασφαλισμένους αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.

 

Αν κάτι τέτοιο όντως συμβεί,, περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένοι θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία, διότι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα πολυϊατρεία στο ΠΕΔΥ καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά σε ειδικότητες γιατρών και όχι μόνο.
 
Και το ζήτημα είναι πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών για τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον κλάδο. Κάτι βέβαια που είναι casus belli για τον κλάδο.


Και μέσα στο κλίμα αυτό μια νέα πρόταση άρχισε να συζητείται στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Στις σκέψεις του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ακόμη και να μην ανανεώσει καμία σύμβαση με τους σημερινούς συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ανοίξει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς.
 
Σε αυτήν την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται όποιον γιατρό επιθυμούν πληρώνοντας όμως από την τσέπη τους τη διαφορά από το ποσό που καλύπτει ο οργανισμός.

Υπολογίζεται μάλιστα από συνδικαλιστικούς φορείς ότι σε αυτές τι περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να πληρώνουν ακόμη και το 60% της αξίας της επίσκεψης από δικά τους χρήματα ανάλογα με τις χρεώσεις του κάθε ιδιώτη γιατρού.