Άλλαζαν τις συνταγές του ΙΚΑ με ακριβότερα φάρμακα

20/3/2014 11:39
Άλλαζαν τις συνταγές του ΙΚΑ με ακριβότερα φάρμακα

Σε ξέφραγο αμπέλι φαίνεται πως έχει μετατραπεί το ΙΚΑ, με τις δικογραφίες που σχετίζονται με απάτες εις βάρος του Ιδρύματος να αυξάνονται συνεχώς.

 

Μετά τις αποκαλύψεις γύρω από τα πλαστά -κατά την κατηγορία- επιδόματα, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν από το υποκατάστημα Καλλιθέας (σ.σ. η δίκη είναι ακόμη σε εξέλιξη), χθες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εις βάρος έξι ατόμων, τα οποία φέρονται ότι κι αυτά βρήκαν τρόπο να εξαπάτησαν το ασφαλιστικό ταμείο.

Πρόκειται για ένα γιατρό, έναν ιατρικό επισκέπτη και τέσσερις φαρμακοποιούς, που πλέον είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Κι αυτό γιατί από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να συνεργάστηκαν, με τελικό σκοπό να βάλουν στην τσέπη τους ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, φέρονται να πλαστογραφούσαν συνταγές ανύποπτων πολιτών, αλλάζοντας τα σκευάσματα που κανονικά θα έπαιρναν με άλλα, ιδιαίτερα υψηλού κόστους, για συγκεκριμένη ασθένεια. Οι ασθενείς, οι οποίοι όμως έπασχαν από άλλη νόσο, εκτελούσαν τις ύποπτες συνταγές, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το ΙΚΑ.

Τα αδικήματα

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα, τα οποία θα εξετάσει ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση, είναι τα εξής:

* πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ,

* απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ,

* άμεση συνέργεια από κοινού στην απάτη και

* χρήση πλαστού εγγράφου κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

www.enet.gr