Η σωστή θωράκιση του οργανισμού μας για την γρίπη, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες

14/3/2014 13:32
Η σωστή θωράκιση του οργανισμού μας για την γρίπη, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες

Η προστασία του οργανισμού από εποχικές και μη ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες απαιτεί ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν πάντα να κάνουμε ισορροπημένη διατροφή.

 

Γι' αυτό και το Ελληνικό Κολέγιο Γενικής Ιατρικής συστήνει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, πάντα όμως κατόπιν συμβουλής ειδικού.

Όπως τα εργαλεία που περιέχονται σε μια μεγάλη εργαλειοθήκη, έτσι και τα συμπληρώματα είναι ένα συστατικό μιας συνολικής προσέγγισης για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή της νόσου.

Θρεπτικές ελλείψεις επιφέρουν συνέπειες για την υγεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινότητα αλλά και την υγεία μας συνολικά. Έρευνες στο γενικό πληθυσμό καταγράφουν διατροφικές ελλείψεις στην πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών.

Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων δεν καταφέρνει να καλύψει τη μέση ημερήσια ανάγκη τους σε βιταμίνη Ε, και πολλοί υπολείπονται σε άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και οι πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές ανακαλύπτουν ότι είναι δύσκολο να λάβει κανείς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μόνο από τα τρόφιμα.

Το «γρήγορο» και πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με τον Δρ Σκληρό, οι πολύ αυστηρές δίαιτες, η μείωση της ποσότητας του φαγητού, η ακατάστατη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών και συστατικών που χρειαζόμαστε για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεστε από αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους µυς, πονοκέφαλο αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετούς, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Η πιο σωστή αντιμετώπιση πάντα είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί αλλά και αλλεργιογόνα). Πολύ θετική συνεισφορά στη θωράκιση του οργανισμού προσφέρει η λήψη ενός ιδανικού - ισορροπημένου συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα, ενώ η σωστή διατροφή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια αυτή.

«Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως είναι η Βιταμίνη C, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το Ginseng G115, κ.λπ. αποτελεί καταρχήν τον πολύτιμο σύμμαχό μας στην προσπάθεια να έχουμε ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα», συμπληρώνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.