Η ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νευρογενούς ανορεξίας

13/3/2014 12:45
Η ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νευρογενούς ανορεξίας

Η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» ωκυτοκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μια νοτιοκορεατική.

 

Η ορμόνη ωκυτοκίνη, που εκκρίνεται φυσιολογικά τόσο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής όσο και κατά την διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού, πιστεύεται ότι ενισχύει την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού μετά των ανθρώπων.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει σε εργαστηριακή μορφή να χρησιμοποιείται στην θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, ενώ έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την κοινωνική απόσυρση που χαρακτηρίζει του πάσχοντες από αυτισμό.

Από νευρική ανορεξία πάσχουν περίπου 1 στα 150 κορίτσια νεανικής ηλικίας και στη χειρότερη μορφή της, πέρα από την μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία. Επίσης, η διαταραχή αυξάνει τις ψυχολογικές δυσκολίες των ασθενών, το άγχος, την υπερευαισθησία και τα αρνητικά συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα συχνά να οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

Στη νέα μελέτη, 31 ανορεξικοί ασθενείς και 33 υγιείς (για λόγους σύγκρισης) πήραν είτε μια δόση της ορμόνης μέσω ρινικού σπρέι, είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν εικόνες φαγητών (με πολλές ή λίγες θερμίδες) και σωμάτων (παχουλών και αδύνατων).

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανορεξικοί που είχαν πάρει την ωκυτοκίνη, εμφάνισαν λιγότερο αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στις τροφές με πολλές θερμίδες και στα παχουλά σώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι ασθενείς με ανορεξία που είχαν πάρει ωκυτοκίνη εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές αντιδράσεις στις φωτογραφίες των τροφών με πολλές θερμίδες καθώς και στα ανθρώπινα σώματα με περιττά κιλά.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατάληξε και μια ξεχωριστή επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ στην Κορέα, με επικεφαλής την Δρ Γιουλ-Ρι Κιμ.