"Καφεϊνισμός". Εσείς πόσο εθισμένοι είστε;

12/3/2014 21:10
"Καφεϊνισμός". Εσείς πόσο εθισμένοι είστε;

Πόση καφεΐνη καταναλώνει σε καθημερινή βάση ο μέσος άνθρωπος; Παρότι οι περισσότεροι από εμάς εάν ερωτηθούμε για τις συνήθειές μας, θα απαντήσουμε απαριθμώντας πόσους «καφέδες» πίνουμε κάθε ημέρα, η πραγματική πρόσληψη καφεΐνης εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες.

 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξυπνάμε αν δεν πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ στο σπίτι μας, το οποίο συχνά συνοδεύεται από ένα δεύτερο στη δουλειά και ένα τρίτο το απόγευμα με κάποιον φίλο.

Όμως, η καφεΐνη δεν είναι απλώς μια ουσία που μας βοηθάει να ξυπνήσουμε. Πρόκειται για μια ψυχοδραστική ουσία, την οποία λαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, αν και σε μέτριες ποσότητες μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μας χαρίζει ενέργεια, σε μεγάλες ποσότητες έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η εφίδρωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και το οξύ άγχος.

Ο βιολόγος Ρόλαντ Γκρίφιθς, ειδικευμένος στις ψυχοτρόπους ουσίες, εξηγεί: «Η ειδικότητά μου είναι η ψυχοφαρμακολογία και ενδιαφέρομαι για κάθε ψυχοτρόπο παρενέργεια. Η καφεΐνη είναι για μένα η πιο συναρπαστική ένωση, καθώς είναι εμφανώς ψυχοτρόπος.

Παρά ταύτα, είναι εντελώς αποδεκτή από τις κοινωνίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η καφεΐνη, αν και μεταβάλλει τη διάθεση, δεν θεωρείται ναρκωτικό. Αυτό είναι σφάλμα, καθώς η ουσία αυτή διαθέτει όλα τα γνωρίσματα και τις ιδιότητες ενός ναρκωτικού, με σημαντικό ποσοστό χρηστών να εθίζονται σε αυτό».

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τις σωματικές επιδράσεις της καφεΐνης (ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα και το μυαλό μας σε εγρήγορση) και από την άλλη έχουμε τις ψυχολογικές.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η υπερβολική λήψη της (π.χ. 12 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα σχεδόν σε οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει ευαισθησία στην καφεΐνη. Μάλιστα, φαίνεται να οδηγεί σε συμπτώματα, τα οποία δύσκολα ξεχωρίζουν από αυτά της αγχώδους διαταραχής.

Βέβαια, δεν καταναλώνουμε όλοι μας τόσο μεγάλες ποσότητες καφέ, ωστόσο οι συνέπειες της υπερβολικής λήψης δείχνουν ότι για μερικούς ανθρώπους, που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, το να διακόψουν την κατανάλωση καφέ θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.