Αποσύρθηκε η μελέτη για τα "βλαστοκύτταρα του σωλήνα"

11/3/2014 19:30
Αποσύρθηκε η μελέτη για τα "βλαστοκύτταρα του σωλήνα"

Μεγάλες αμφιβολίες για την ποιότητα και την αξιοπιστία πρωτοποριακής έρευνας για τα βλαστοκύτταρα οδηγούν στην απόσυρσή της.

 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature και έκανε το γύρο του κόσμου θεωρήθηκε μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα.

Βασίστηκε στην διαπίστωση ότι η εμβάπτιση κυττάρων σε οξύ θα μπορούσε να τα μετατρέψει γρήγορα και με χαμηλό κόστος σε βλαστοκύτταρα.

Σύμφωνα με όσα είχαν τότε γράψει οι ερευνητές, εξέθεσαν επί 30 λεπτά ερυθρά αιμοσφαίρια από πειραματόζωα σε αραιό διάλυμα οξέος και διαπίστωσαν πως πυροδοτήθηκε ο αναπρογραμματισμός τους, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να επανέλθουν στην προτέρα, βλαστική κατάσταση.

Όπως έγραφαν στο άρθρο τους, το 25% των αιμοσφαιρίων επιζούν από την έκθεση στο οξύ και από αυτά το 30% μετατρέπονται σε βλαστικά.

Και πρόσθεταν ότι το επίτευγμά τους δίνει οριστικό τέλος στην ανάγκη να εξάγονται βλαστοκύτταρα από έμβρυα ή να χρησιμοποιούνται πολύπλοκες και δαπανηρές μέθοδοι για την δημιουργία τους.

Ωστόσο, άλλες επιστημονικές ομάδες αμφισβήτησαν τις εικόνες που συνόδευαν το άρθρο, ενώ έως στιγμής καμία δεν κατόρθωσε να επαληθεύσει τα ιαπωνικά ευρήματα στα δικά της εργαστήρια.

«Όταν έκανα το πείραμα πίστευα ότι ήταν απολύτως σωστό. Αλλά τώρα που έχουν προκύψει πολλά λάθη, πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να αποσύρω την έρευνα και με τη χρήση σωστών στοιχείων και εικόνων, να αποδείξω εκ νέου ότι είναι σωστή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής του Πανεπιστημίου Uamanashi Teruhiko Wakayama.