Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν αύξηση του βάρους

6/3/2014 21:21
Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν αύξηση του βάρους

Πόσο επηρεάζουν το βάρος οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες; Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, όσοι αφαιρούν από τη διατροφή τους τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία όχι μόνο προστατεύουν τον οργανισμό τους από τις δυσάρεστες συνέπειες, αλλά επιπλέον τον βοηθούν να απαλλαγεί από περιττά κιλά και κατακράτηση υγρών για την οποία συχνά ευθύνονται οι δυσανεξίες.

 

Συχνά οι τροφικές δυσανεξίες συγχέονται με τις αλλεργίες επειδή έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, ωστόσο η βασική τους διαφορά έγκειται στον χρόνο στον οποίο παρουσιάζονται, αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται πριν την εμφάνισή τους.

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει αλλεργία η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να προκληθεί άμεσα (σε διάστημα μίας ώρας ή και μερικών λεπτών) και με την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας της «ένοχης» τροφής, ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από τρεις ή τέσσερις μέρες.

Οι τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία οι περισσότεροι είναι το σιτάρι και όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη (π.χ. βρόμη, σίκαλη) , το άσπρο αλεύρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια, τα αυγά και τα ψάρια.

Μάλιστα, οι δυσανεξίες εντοπίζονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι οι αλλεργίες, επειδή συνήθως όσοι τις εμφανίζουν αργούν πολύ να καταλάβουν τι συμβαίνει στον οργανισμό τους, αφού τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μέρες.

Οι τροφές που προκαλούν δυσανεξία πρέπει να καταργούνται από τη διατροφή για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες που προκαλούν και μειώνουν σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, όπως είναι ο τυμπανισμός, η έντονη κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι λιγούρες και η κατακράτηση υγρών.