Πρόωρη γήρανση των παιδικών αρτηριών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

5/3/2014 19:19
Πρόωρη γήρανση των παιδικών αρτηριών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

Οι γονείς που καπνίζουν μέσα στο σπίτι προκαλούν μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών τους, οι οποίες γερνούν πριν την ώρα τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

 

Όπως έδειξε, όταν και οι δύο γονείς καπνίζουν, οι αρτηρίες των παιδιών παρουσιάζουν πρόωρη πάχυνση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Σίνα Γκολ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, μελέτησαν σχεδόν 3.800 παιδιά, 3 έως 18 ετών, μέχρι την ενηλικίωσή τους καταγράφοντας μέσω ερωτηματολογίων τις συνήθειες των γονέων σε σχέση με το κάπνισμα και επίσης μέσω υπερήχων το πάχος των αρτηριών των παιδιών κατά την ενηλικίωσή τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η βασική αρτηρία της καρωτίδας ήταν κατά μέσο όρο 0,015 χιλιοστά πιο παχιά σε όσους νέους είχαν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα και των δύο γονέων, σε σχέση με τις περιπτώσεις των νέων, των οποίων κανένας γονέας δεν κάπνιζε (τουλάχιστον στον ίδιο χώρο με το παιδί). Η αύξηση του πάχους των αρτηριών συνδέεται με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των αρτηριών. Οι γονείς και όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Όχι μόνο θα κάνουν καλό στη δική τους υγεία, αλλά επίσης θα προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον», σημειώνει η Δρ Γκολ.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει σε βάθος χρόνου την δυνητική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα των γονέων και την πάχυνση του µέσου-έσω χιτώνα καρωτίδος (IMT).

Η IMT είναι η μέτρηση του πάχους των εσωτερικών στοιβάδων του τοιχώματος των καρωτίδων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνευθεί η παρουσία της αρτηριοσκλήρυνσης (ή αθηροσκλήρωσης) και να παρακολουθείται η εξέλιξή της.

Η αυξημένη IMT αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ένας άνθρωπος έχει αρχίσει να παρουσιάζει πρόβλημα στις αρτηρίες του.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στα παιδιά των γονέων που κάπνιζαν μέσα στο σπίτι, η ΙΜΤ ήταν κατά 0,015 χιλιοστά μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα παιδιά των μη καπνιστών.

Αν και η διαφορά αυτή είναι μετρίας βαρύτητας, οι ερευνητές τονίζουν ότι παρατηρήθηκε σε νεαρά άτομα τα οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν ακόμα τέτοιου είδους παχύνσεις.