Η καισαρική αυξάνει τον δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά

5/3/2014 16:02
Η καισαρική αυξάνει τον δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά

Περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες παχυσαρκίας για τα άτομα αυτά είναι περισσότερες κατά 26% σε σχέση με τα άτομα που γεννιούνται φυσιολογικά.

 

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από 15 μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά τουλάχιστον 38.000 μητέρες και παιδιά από δέκα χώρες.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική δεν έχουν ένα σημαντικό βακτήριο, το οποίο αποκτάται από τα βρέφη όταν περνούν από τον γεννητικό σωλήνα κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Αντίθετα, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική φέρουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική αποθήκευση του λίπους.

Σύμφωνα με την βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, καθηγήτρια Neena Modi, «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η καισαρική αποτελεί καλή λύση για κάποιες γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να καταλαβαίνει κανείς τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και να γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, για λόγους υγείας της μητέρας και του παιδιού».

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί με θέμα τη σχέση της καισαρικής και του δείκτη σωματικής μάζας στην ενηλικίωση.